Relaţii „dificile” între SUA şi Rusia?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaţii „dificile” între SUA şi Rusia?

Externe 26 Martie 2009 / 00:00 448 accesări

Comandantul suprem al NATO, generalul american Bantz Craddock, a avertizat că relaţiile dintre SUA şi Rusia intră într-o periodă de incertitudine şi se anunţă dificile. „Relaţiile SUA cu Rusia ar putea deveni mai dificil de gestionat în următorii ani decÎt în orice altă perioadă de după Războiul Rece”, a precizat generalul Craddock în declaraţiile adresate unei comisii a Congresului. Atitudinea oficialilor de la Moscova în Georgia din august 2008 şi cea cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale din ianuarie 2009 sugerează că aspiraţiile sale globale ar putea consta în slăbirea solidarităţii europene şi reducerea sistematică a influenţei americane, a explicat generalul Craddock făcînd referire la sprijinul militar al Rusiei faţă de republicile separatiste din Georgia şi la dezacordurile privind livrările de gaze către Europa.

Acest avertisment a fost făcut în momentul în care administraţia Obama încearcă să aplaneze tensiunile dintre cele două mari puteri, sugerînd că ar face concesii privind instalarea sistemului său antirachetă în Europa de Est în schimbul sprijinului diplomatic în dosarul nuclear iranian. Generalul Craddock, care conduce şi comandamentul european al NATO, a susţinut în această mărturie adresată Comisiei pentru Controlul forţelor armate din Senatul american, că Rusia manifestă „o încredere nouă” faţă de vecinii săi şi ţările europene dependente de energia rusească. Refuzul altor vecini ai Moscovei de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud reflectă, în opinia generalului, „poziţia incomodă a regiunii în faţa unei Rusii răzbunătoare”. După ce administraţia de la Washington intenţionează să reducă numărul efectivelor sale militare staţionate în Europa, generalul Craddock consideră că anumite brigăzi, care ar putea fi redesfăşurate în următorii ani, ar trebui să rămînă în teritoriu, subliniind la rolul acestora de „disuasiune”, fără a cita însă Rusia.

Temerile că SUA ar putea renunţa la proiectului scutului anti-rachetă sînt însă tot mai mari în Cehia şi Polonia, ţări care se simt expuse acum în faţa Rusiei după ce şi-au dat acordul să găzduiască pe teritoriul lor diverse unităţi necesare proiectului. Secretarul de Stat Hillary Clinton a promis, marţi, că SUA îşi vor lua în serios angajamentele faţă de aliaţi, răspunzînd astfel omologului său polonez, Radoslaw Sikorski, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o eventuală renunţare la scutul american anti-rachetă. Rusia a criticat în permanenţă acest proiect, considerîndu-l o ameninţare strategică directă împotriva forţei sale de disuasiune.

Taguri articol


12