Relaţiile dintre SUA şi Paskistan, tot mai delicate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaţiile dintre SUA şi Paskistan, tot mai delicate

Externe 03 Octombrie 2011 / 00:00 469 accesări

IMPLICARE ÎN ACŢIUNI TERORISTE Preşedintele Obama a recunoscut că relaţiile SUA-Pakistan nu sunt cum ar trebui să fie, exprimându-şi totuşi speranţa în continuarea cooperării dintre serviiile secrete ale celor două state. Relaţiile bilaterale s-au deteriorat de la uciderea lui Ossama bin Laden, în mai, într-un raid american despre care oficialii din Pakistan au declarat ulterior că nu ştiau nimic. Pakistanul joacă un rol important în pacificarea ţării vecine, Afganistanul. De exemplu, asasinarea fostului preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani, luna trecută, la Kabul a fost plănuită în Pakistan. Fostul preşedinte afgan, care conducea discuţiile de pace cu regimul Taliban, a fost ucis la 20 septembrie de un terorist sinucigaş, în locuinţa sa. Teroristul ascunsese bomba în turban. Principaulul suspect a fost arestat. De asemenea, au fost găsite documente importante, dar şi înregistrări video şi fotografii de identificare a victimei, predate acum ambasadei pakistaneze din Kabul. Documentele arată clar că respectivul complot a fost pus la cale în zona oraşului Quetta din provincia pakistaneză Balucistan. Presa locală a spus anterior că bărbatul arestat este pakistanez. Totodată, armata americană a acuzat serviciile pakistaneze de informaţii că au ajutat reţeaua Haqqani într-un atac recent la Kabul.

Un lider al reţelei militante Haqqani, Haji Mali Khan, a fost capturat în Afganistan. Bărbatul a fost arestat într-o operaţiune a forţelor afgane şi ale coaliţiei în Paktiya, marţi, fără a opune rezistenţă. Haji Mali Khan este un lider al reţelei Haqqani, acuzat pentru mai multe atacuri în Afganistan şi care ar avea legături cu Pakistanul. Khan este şi unchiul liderului reţelei, Siraj Haqqani, şi a servit ca emisar între reţea şi Baitullah Mehsud, fostul şef al miliţiilor Taliban, ucis în 2009.

STARE DE ALERTĂ Şeful Statului Major Interarme american, amiralul Mike Mullen, a acuzat serviciile pakistaneze de informaţii, ISI, de implicare în atacul terorist ce a vizat ambasada SUA la Kabul. ISI a susţinut insurgenţii aflaţi în spatele atacurilor soldate cu 24 de morţi, dintre care nouă atacatori, a afirmat Mullen în cursul unei audieri în faţa Comisiei Senatului pentru armată. În replică, ministrul pakistanez al Afacerilor Externe a avertizat imediat că SUA ar putea pierde Pakistanul ca aliat, dacă vor continua să acuze public autorităţile de la Islamabad că susţin militanţii Taliban. SUA se află în stare de alertă pentru că uciderea liderului terorist Anwar al-Awlaki şi a expertului în calculatoare Samir Khan, în Yemen, ar putea duce la atacuri împotriva SUA. FBI şi Departamentul pentru Securitate internă au emis un buletin comun, care afirmă că susţinătorii l-ar putea prezenta pe al-Awlaki drept un martir în războiul pe care SUA îl duc împotriva Islamului. CIA îl avea pe al-Awlaki sub supraveghere de cel pouţin două săptămâni, dar a aşteptat ocazia de a-l ucide fără pierderi civile sau pagube. Misiunea, numită Operation Troy, a fost similară cu cea din mai în care a fost ucis Ossama bin Laden, prin faptul că a fost condusă de CIA şi Centrul comun de operaţiuni speciale

UN NOU ŞEF Lupta împotriva terorismului are nevoie de forţe proaspete. Oficialul militar american cu cel mai înalt rang, amiralul Michael Mullen, s-a retras fiind înlocuit de generalul Martin Dempsey. Amiralul Mullen a ocupat funcţia de şef al Statului Major Interarme timp de patru ani. Preşedintele Obama a salutat angajamentul amiralului Mullen faţă de vieţile militarilor americani. De asemenea, Barack Obama l-a numit pe generalul Dempsey „unul dintre ce mai respectaţi generali ai naţiunii americane”. Numirea a fost ratificată în unanimitate de Senat după ce a fost nominalizat de Obama în mai. Martin Dempsey a condus comandamentul de antrenamernt şi doctrină, din 2008. Din martie până în octombrie 2008 a fost şef al Comandamentului central american, responsabil pentru forţele americane din Irak şi Afganistan.



12