Relaţiile dintre Turcia şi UE s-ar putea tensiona din cauza Ciprului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaţiile dintre Turcia şi UE s-ar putea tensiona din cauza Ciprului

Externe 30 Aprilie 2009 / 00:00 624 accesări

Dorinţa de aderare la UE scade în Turcia, la cinci ani de la extinderea blocului comunitar către Europa de Est, iar relaţiile cu Bruxelles-ul ar putea cunoaşte un nou test în 2009, din cauza problemei dificile a Ciprului, potrivit analiştilor. ”Turcilor le e greu să vadă luminiţa de la capătul tunelului”, subliniază Mehmet Ozcan, director al centrelor de studii europene de la Institutul pentru Cercetări Strategice (USAK). El subliniază că, ”de la deschiderea discuţiilor de aderare la Uniune, la 3 octombrie 2005, Ankara a făcut enorm de multe reforme”, citînd-o pe cea mai recentă: un prim post public de televiziune, exclusiv în kurdă, răspunde cerinţelor europene pentru protejarea drepturilor minorităţilor. ”Populaţia se întreabă fără încetare ce am primit în schimbul eforturilor realizate”, remarcă Ozcan, evocînd un pesimism în Turcia, chiar dacă niciun sondaj recent nu confirmă această tendinţă. Cercetătorul admite că încetinirea ritmului discuţiilor decurge şi din conflictele interne ale Turciei, unde Guvernul islamic conservator al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a abandonat, de doi ani, reformele, din cauza mai multor eşecuri electorale şi crize instituţionale privind laicitatea. ”Ankara nu va reuşi să forţeze uşa Uniunii Europene fără reforme democratice, dar propunerile descurajante ale liderilor europeni nemulţumesc turcii”, apreciază Ozcan.

Franţa şi Germania se află în fruntea statelor ostile aderării Turciei. Ankara nu a deschis încă decît zece capitole tematice dintre cele 35 care jalonează negocierile de aderare. Blocul european a decis în 2006 să îngheţe opt capitole, din cauza refuzului Turciei de a-şi deschide porturile şi aeroporturile faţă de Cipru, stat membru al UE, pe care Ankara nu îl recunoaşte. ”Această problemă blochează progresul Turciei. Fără o soluţie în acest dosar nu vom vedea capătul tunelului”, apreciază Sinem Acikmese, de la fundaţia pentru studierea politicilor economice (TEPAV). UE a fixat pentru sfîrşitul lui 2009 data limită pentru aplicarea de către Ankara a uniunii vamale pentru Cipru şi un blocaj ar putea avea numeroase consecinţe pentru aderarea turcă. ”Deocamdată, Turcia nu este pregătită să se mişte, cît timp discuţiile începute în septembrie 2008, între lideri ciprioţi greci şi turci, privind insula mediteraneană, divizată din 1974, nu vor fi dat rezultate”, a declarat negociatorul şef al UE, Egemen Bagis, în faţa unui grup restrîns de jurnalişti. Turcia cere ridicarea sancţiunilor economice care afectează partea turcă din nordul insulei. Aceasta a fost promisă de Comisia Europeană după aderarea părţii greceşti a Ciprului la UE, la 1 mai 2004, în timpul valului de extindere.

Declaraţiile de la Ankara, de la începutul lui aprilie, ale preşedintelui american, Barack Obama, în favoarea unei integrări în UE a Turciei musulmane au creat o dinamică favorabilă la Ankara, subliniază un diplomat turc. El mai afirmă că anunţul făcut miercuri de Turcia şi Armenia privind dorinţa de normalizare a relaţiilor lor afectate de problema genocidului armean va fi un atu pentru turci.

Taguri articol


12