Relaţiile româno-finlandeze, surprinse în documente de epocă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaţiile româno-finlandeze, surprinse în documente de epocă

Cultură 04 August 2010 / 00:00 687 accesări

În prezenţa unui public distins, format din intelectuali şi oameni de cultură, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) au fost sărbătoriţi ieri, printr-o insolită expoziţie de documente, 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Finlanda. Evenimentul a cărui gazdă a fost directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, s-a bucurat de prezenţa prim-secretarului Ambasadei Republicii Finlanda la Bucureşti, Marco Pribilla, a consulului onorific al Finlandei la Constanţa, Constantin Şuteu şi a vicepreşedintelui Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, dr. Florin Anghel.

„Expoziţia este cuprinzătoare în ceea ce priveşte domeniile variate din care provin documentele. Avem documente de bază, care descriu relaţiile oficiale bilaterale, dar avem foarte multe documente din domeniile economic şi cultural. Relaţiile româno-finlandeze au cunoscut perioade de intensităţi variate, legate şi de conjunctura internaţională”, a subliniat prim-secretarul Ambasadei Republicii Finlanda la Bucureşti, Marco Pribilla.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, conf. univ. dr. Florin Anghel, a făcut o scurtă incursiune în istoria relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, atrăgând atenţia asupra punctelor de interes ale expoziţiei. Acesta le-a stârnit curiozitatea participanţilor precizând că în expoziţie se regăseşte - pe lângă documente privind relaţiile diplomatice, economice, sociale şi culturale şi decoraţii - şi o telegramă de felicitare, datată 4 iunie 1937, adresată de mareşalul Alexandru Averescu (1859-1938) fostului său subordonat de pe frontul românesc, mareşalul Carl Gustav Mannerheim (1867-1951), la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Fiica compozitorului Jean Sibelius, protagonistă în „Veste bună”. Însă, până să păşească în aula „Adrian Rădulescu”, ce adăposteşte inedita expoziţie de documente, cel care doreşte să se aventureze în universul relaţiilor diplomatice româno-finlandeze este întâmpinat de două panouri care surprind imagini din spectacolul „Veste bună”, de Mircea Ştefănescu, o premieră absolută a unei piese de teatru românesc pe o scenă finlandeză. Pe panouri sunt redate instantanee din cadrul piesei care s-a jucat pe 10 septembrie 1943, la Teatrul Naţional din Helsinki, fiind reprodus şi afişul spectacolului din a cărui distribuţie făcea parte Ruth Snellman, fiica marelui compozitor finlandez Jean Sibelius, dar şi alte nume mari ale scenei dramatice finlandeze precum Urho Somersalmi şi Unto Salminen.

Expoziţia „90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Finlanda” va fi deschisă la MINAC până pe 15 august, pentru ca apoi să-şi continue parcursul itinerant la Tulcea, Târgu Mureş, Slobozia şi Galaţi. Evenimentul aniversar este organizat de MINAC, în colaborare cu Ambasada Republicii Finlanda la Bucureşti, Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.



12