Doborârea, din eroare, a avionului rusesc de recunoaştere Il-20 de către antiaeriana siriană, din cauza - potrivit Moscovei - acţiunilor „premeditate” ale piloţilor israelieni, nu pot să nu afecteze relaţiile dintre Rusia şi Israel, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. „Distrugerea avionului nostru de recunoaştere a dus la moartea a 15 soldaţi ai noştri. Potrivit experţilor noştri militari, actele premeditate ale piloţilor israelieni au fost cauza acestei tragedii, aceasta nu poate decât să dăuneze relaţiilor noastre cu Israelul”, a afirmat Peskov, în cadrul unei conferinţe de presă.
Lunea trecută, apărarea antiaeriană siriană a vizat accidental un Iliuşin-20 deasupra Mediteranei, ucigând 15 militari care se aflau la bordul aparatului rusesc, în timpul unui raid efectuat de patru avioane F-16 israeliene, care au lansat de la mare altitudine bombe asupra unor depozite de muniţii în provincia siriană Latakia (nord-vest). Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că armata israeliană nu a prevenit partea rusă decât cu un minut înaintea atacului şi că avioanele israeliene s-au servit de Il-20 ca de un „scut” împotriva rachetelor siriene. Israelul, dar de asemenea experţi independenţi ruşi neagă această versiune a armatei ruse, indicând faptul că antiaeriana siriană a reacţionat haotic la o oră după atacul israelian, când aparatele israeliene nici nu se aflau în zonă. Calificând accidentul drept un „lanţ de coincidenţe tragice”, Peskov i-a acuzat din nou luni pe piloţii israelieni, reluând de fapt acuzaţiile reiterate duminică de Ministerul Apărării rus. „Avionul nu a fost doborât de o rachetă israeliană, Slavă Domnului. Cu toate acestea, crearea acestui lanţ de coincidenţe a fost permisă de actele piloţilor israelieni”, a spus Peskov. „Informaţiile recuperate de experţii noştri militari vorbesc elocvent despre acest lucru”, a mai spus el.
Armata rusă şi-a anunţat luni intenţia de a livra în două săptămâni Siriei sisteme de apărare antiaeriană S-300, avertizând totodată că va bruia anumite comunicaţii în Marea Mediterană. Dmitri Peskov a justificat această decizie prin „necesitatea de a asigura securitatea soldaţilor ruşi”, care intervin în Siria în sprijinul regimului Bashar al-Assad din 2015. Aceste decizii „nu sunt îndreptate împotriva niciunei terţe ţări, ci vizează doar apărarea soldaţilor noştri”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit TASS, în cadrul unei convorbiri telefonice desfăşurate luni, preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său sirian Bashar al-Assad cu privire la livrarea bateriilor S-300.