„Relaxare colectivă” cu „Escrocii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră naţională la Teatrul de Stat

„Relaxare colectivă” cu „Escrocii”

Cultură 07 Octombrie 2013 / 00:00 695 accesări

Timp de trei seri la rând, în primul weekend al lunii octombrie, „Escrocii” lui Robert Lamoureux au fost cap de afiş la Teatrul de Stat Constanţa. Prima întâlnire cu abilii şi gălăgioşii şarlatani ai dramaturgului francez a avut loc vineri seară, la avanpremiera comediei, care a coincis şi cu deschiderea stagiunii 2013-2014. Premiera naţională a piesei lui Lamoureux a putut fi urmărită sâmbătă, iar ieri a fost programată cea de-a doua reprezentaţie.

Alături de cele opt personaje ale comediei, publicul a participat la şedinţa de meditaţie şi relaxare colectivă oferită cu generozitate de Albert, „energoterapeutul” interpretat de Bogdan Caragea, cel care a fost regizor al spectacolului, ocupându-se de adaptarea piesei, dar şi de ilustraţia muzicală.

„SCENE” DIN CONTEMPORANEITATE „Escrocii” prezintă o oglindă a societăţii contemporane din spaţiul... latin, inclusiv cel românesc, astfel încât publicului nu i-a fost greu să se familiarizeze cu acţiunea piesei.

Albert (Bogdan Caragea), afacerist falimentar, practică „vindecări” miraculoase, şedinţe de „deculpabilizare” şi antisughiţ şi tratamente pentru alte afecţiuni de natură fizică, psihică sau imaginară. El trăieşte şi îşi dezvoltă afacerile pe seama celor care-i dau crezare, care nu sunt puţini. Pe de altă parte, bunul său prieten Emile (Liviu Manolache) face construcţii din carton în zone inundabile, iar „mutul” nepot Felix (Adrian Dumitrescu) al intransigentei, dar frivolei doamne Ourfoule (Nina Udrescu) devine elocvent şi practică cu mare talent şantajul politic. Iar pentru ca totul să meargă ca pe roate, la nevoie se poate înfiinţa o fundaţie... caritabilă: MILA. Pleiada „escrocilor” mai mari sau mai mici este întregită de contele / Dupont (Dan Cojocaru) şi de portarul Jean (Gelu Ciobanu).

Le va pune capac tuturor, însă, abila asistentă a lui Albert, domnişoara Clonche - Indira, pentru cei „iniţiaţi” în tainele meditaţiei -, interpretată de Luiza Sarivan, care îi va escroca pe toţi, spre marea lor dezamăgire.

DANS ŞI REPLICI ALERTE Actorii Liviu Manolache şi Bogdan Caragea, interpretându-i pe bunii prieteni escroci Emile, respectiv Albert, şi-au dat replicile cu aplomb, spre încântarea publicului. Apariţiile intempestive şi comice ale inconfundabilei Nina Udrescu în rolul doamnei Ourfoule şi ale contelui (Dan Cojocaru) au dinamizat din plin spectacolul, însă deliciul publicului l-au făcut „muţenia” şi apoi verva de nestăvilit a lui Felix, redat de Adrian Dumitrescu. La rândul său, actriţa Luiza Sarivan şi-a înzestrat personajul, abila asistentă Clonche, cu farmec, dar şi cu glasul hotărât al unei persoane care ştie ce vrea, în timp ce Alexandru Mereuţă l-a interpretat convingător pe naivul bătrân şchiop.

Au făcut senzaţie pe scenă, cu dansul lor tonic, şi „furioasele” Alice Safta, Georgiana Bumbac, Izabela Bumbac şi Cristiana Niţu, cărora simpaticul şi naivul şchiop-filosof interpretat de Alexandru Mereuţă le predă lecţii de literatură rusă.

Scenografia spectacolului este realizată de Ovidiu Pascal, iar coregrafia dinamică a fost semnată de Alice Safta şi Georgiana Bumbac.



12