Relaxare fiscală de rău augur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaxare fiscală de rău augur

Eveniment 25 Februarie 2015 / 00:00 563 accesări

NU SUNTEM UN FOST IMPERIU, DIN PĂCATE Relaxarea politicilor monetare și fiscale nu duce la creștere economică, spune economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, precizând că, în ultima vreme, economiștii autohtoni par să ignore experiența din ultimele secole, iar decidenții aleg să cadă în capcana noilor idei. „Dacă numai prin politici relaxate s-ar obține avans al PIB, atunci Zimbabwe ar trebui să aibă cea mai mare creștere din lume! Agravant acum este trendul care spune că relaxarea e calea cea bună. Economiștii au aruncat la gunoi cărțile și experiența din trecut și încearcă să reinventeze roata“, explică Lazea. El ține să ne reamintească și că statele sunt diferite, România neputându-se compara cu țări puternice, care au deținut imperii, precum Marea Britanie sau China, ele având posibilitatea să-și acopere datoriile interne prin active deținute în străinătate - „Dacă însă tu, România, ești debitor net și n-ai imperii, despre ce vorbim?“. Declarațiile lui Lazea vin în contextul prezentării proiectului noului Cod Fiscal, care prevede mai multe măsuri de relaxare fiscală începând din 2016, între care reducerea TVA de la 24 la 20%, introducerea unei taxe reduse, de 9%, la carne, pește, legume și fructe, precum și reducerea / eliminarea altor impozite și accize.

            CE-I DE FĂCUT O altă temă importantă (și strâns legată de relaxarea fiscală) abordată de economistul-șef al BNR este aderarea la zona euro. El atrage atenția că, odată intrați în zonă, reformele structurale nu mai pot fi relaxate niciodată, întrucât am ajunge imediat în situația Greciei sau Portugaliei. „Concluzia - în România este necesară o schimbare culturală profundă, la toate nivelurile societăţii. Dacă românii vor să trăiască precum nemţii, trebuie să gândească la fel ca ei, să muncească precum ei. Vrem să facem parte din grupul ţărilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alături de Grecia sau altele? Atunci trebuie să întrebi publicul: vreţi să trăiţi ca nemţii? Dacă da, atunci nu puteţi să munciţi ca grecii!“.

            CRITICI DIN TOATE PĂRȚILE De aceeași părere este și președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, care spune că „România are nevoie mai degrabă de stimuli de relaxare fiscală pe parte de ofertă, prin reducerea CAS, nu de stimularea puternică a cererii prin tăierea TVA şi accizelor, care va aduce noi dezechilibre în economie“ - „Am mai văzut acest film, în care a fost stimulată partea de cheltuieli înainte de criză, cu creșteri puternice ale salariilor și pensiilor. S-a creat un exces mare de cerere, fără stimuli serioși pe partea de ofertă“.  Şi Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia că măsurile de relaxare fiscală incluse în noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grijă, pentru o mai bună înţelegere a modului în care pot fi atinse ţintele de deficit fiscal ale României.

Taguri articol


12