„Reluarea creditării va fi primul semn de ieşire din criză”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omul de afaceri Ion Ţiriac:

„Reluarea creditării va fi primul semn de ieşire din criză”

Economie 07 Martie 2011 / 00:00 605 accesări

BĂNCILE, HIPER-PRUDENTE. Omul de afaceri Ion Ţiriac şi-a revizuit pentru 2012 estimarea de încheiere a crizei, spunând că „prognozele făcute acum de guvern pe o perioadă mai mare de trei luni sunt o aventură foarte riscantă”. „Singura veste bună este că noi avem atât spaţiu de recuperat, încât în momentul în care Europa îşi revine oarecum, ţările emergente cum suntem noi, dar în special noi, o să aibă mult mai mult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi”, a declarat Ţiriac. Omul de afaceri apreciază că primul semn de ieşire din criză va fi revenirea încrederii în bănci şi reluarea creditării. „Băncile au foarte mulţi bani în momentul ăsta (chiar şi în România există bani în bănci), însă sunt atât de prudente, sau hiper-prudente, că nu ştiu unde, cum şi ce şi cui să-i mai dea bani. Pe de altă parte, relaţiile între bănci sunt încă aproape îngheţate, pentru că fiecare îşi apără colacul de salvare. Mulţi au căzut şi o să mai cadă încă. Eu am auzit că, în următorii 15 - 20 de ani, de exemplu, în Europa o să existe numai patru bănci”, a spus Ion Ţiriac.

MEDIUL DE AFACERI ARE NEVOIE DE FACILITĂŢI. Legat de impactul măsurilor luate de guvern (împrumutul extern, tăierea salariilor şi majorarea TVA), Ţiriac consideră că banii de la FMI au fost luaţi „ca să avem cu ce trăi” şi că împrumutul ar fi trebuit accesat mai devreme. „Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi ca să punem maşina în mişcare, adică să mă facă pe mine, cetăţean care fac comerţ, să-i ţin pe salariaţi şi să nu-i bag în şomaj. E foarte adevărat că ai problema cu pensionarii şi funcţionarii de stat, dar asta pe mine nu mă încălzeşte. Pe mine m-ar încălzi să-mi facă nişte facilităţi ca să pot să ţin oamenii, pentru că altfel, guvernul se trezeşte cu toţi în braţe şi mai trebuie să împrumute nu un miliard, ci două pe lună, că să le dea ajutor de şomaj, şi-atunci suntem morţi”, explică omul de afaceri.

PREŢURILE APARTAMENTELOR NU VOR MAI SCĂDEA. În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, Ţiriac consideră că preţurile de vânzare a apartamentelor noi nu vor mai scădea, iar sectorul îşi va reveni atunci când populaţia va realiza „că nu mai prinde trenul” şi băncile „vor începe să joace”. „Preţul mediu al unui apartament nou este de 800 - 1.000 euro/mp, ceea ce nu se va mai întâmpla niciodată. Şi totuşi, lumea nu cumpără. În acelaşi timp, băncile spun că au bani. Dacă băncile nu investesc banii din depozite, înseamnă că pierd, şi eu n-am văzut încă o bancă care să piardă”, a declarat Ion Ţiriac.

UNDE-S BANII DIN INFRASTRUCTURĂ? Ce e de făcut, în condiţiile în care în ultimii 20 nu s-a realizat nimic concret pentru dezvoltarea infrastructurii şi nimeni nu ştie unde au dispărut fondurile alocate pentru proiecte? „Niciodată nu mi s-a răspuns nici direct, nici indirect, iar să fiu sincer, eu nu cred că ştie cineva pe unde s-au scurs toţi aceşti bani, adică în jur de 500 miliarde.



Ştiri recomandate

12