Fostul prim-ministru belgian Yves Leterme se întoarce în Guvern, în postul de ministru al Afacerilor Externe, în cadrul primei remanieri a Cabinetului Van Rompuy, anunţată în noaptea de joi spre vineri. Creştin-democratul flamand (CDV) îl succede, într-o mişcare foarte aşteptată, pe liberalul flamand (VLD) Karel De Gucht, în fruntea diplomaţiei belgiene. De Gucht şi-a anunţat la 7 iulie plecarea la Comisia Europeană, unde l-a înlocuit pe compatriotul său, liberalul francofon Louis Michel, în postul alocat Belgiei, Asistenţă pentru Dezvoltare.
Yves Leterme, în vîrstă de 49 de ani, a condus Guvernul federal în perioada 20 martie - 30 decembrie 2008, înainte de a-i ceda locul colegului său de partid, Herman Van Rompuy. Fostul prim-ministru ar fi preferat, potrivit presei belgiene, să revină în Guvern în postul de ministru al Finanţelor, în prezent deţinut de liderul partidului liberal francofon (MR), Didier Reynders. Dar fragilul echilibru politic belgian nu permitea, cel puţin deocamdată, îndepărtarea lui Reynders dintr-unul din rarele posturi importante deţinute de un valon în cadrul Guvernului federal. Dacă Leterme a demisionat din cauza nemulţumirilor create de planul de salvare a băncii Fortis, mandatul său a fost marcat în special de un blocaj al reformării instituţiilor belgiene, cerută de Flandra. El revine în Guvern, în contextul în care negocierile privind acest dosar, de care depinde unitatea sau chiar supravieţuirea Belgiei, ar urma să fie reluate în toamnă.
Format în decembrie 2008, Guvernul lui Herman Van Rompuy, ca şi Guvernul Leterme care l-a precedat, este format dintr-o coaliţie de cinci partide: două flamande, CDV şi VLD şi trei francofone, socialiştii din PS şi centriştii din CDH, plus MR. Alte patru portofolii îşi schimbă titularul în cadrul Guvernului Van Rompuy, dar fără să modifice echilibrul general. Dintre acestea, portofoliul de la Interne a fost încredinţat lui Annemie Turtelboom din partidul VLD, înlocuindu-l pe Guido De Padt din aceeaşi formaţiune politică.