Remaniere guvernamentală parţială în Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Remaniere guvernamentală parţială în Franţa

Externe 20 Martie 2008 / 00:00 496 accesări

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a efectuat o remaniere parţială a Guvernului său, la două zile după înfrîngerea suferită de partidul său în alegerile locale, dînd asigurări că nu va devia de la politica sa în pofida apelurilor la schimbare ale stîngii. Această remaniere este marcată în special de crearea a şase noi secretariate de stat, o cifră mai mare decît cea estimată iniţial, dar aplicarea ei rămîne limitată. Cu excepţia secretarului de Stat pentru Teritoriile de peste Mări, Christian Estrosi, care a demisionat pentru a se dedica oraşului Nisa, unde a fost ales primar, niciun ministru nu a părăsit Guvernul premierului Francois Fillon. Miniştrii învinşi în alegerile locale de duminică şi-au păstrat posturile, în special Xavier Darcos (Educaţie), învins la Perigueux. Printre noii sosiţi se află deputatul de dreapta Alain Joyandet, care îl înlocuieşte în funcţia de secretar de Stat al Cooperării şi Francofoniei pe Jean-Marie Bockel. Fost socialist aliat al lui Sarkozy, trecut în funcţia de secretar de Stat pentru Foştii Combatanţi, Bockel a promis că va fi cel care va semna sfîrşitul “Francafricii”, ceea ce a iritat mai mulţi lideri africani.

Printre alţi nominalizaţi, o apropiată a lui Sarkozy, Nadine Morano, a fost numită secretar de Stat pentru Familie, în pofida înfrîngerii sale nete în scrutinul local. Un alt socialist deja aliat al preşedintelui, Eric Besson, se va dedica unui nou portofoliu, al “economiei numerice”. “Societatea civilă” îşi face de asemenea intrarea la guvernare prin Anne-Marie Idrac, fost preşedinte al căilor ferate, secretarul de Stat pentru Comerţ Exterior şi Christian Blanc, fost preşedinte al Air France, numit secretar de Stat însărcinat cu Dezvoltarea Regiunii Capitalei şi zonele din împrejurimi. Dar preşedintele nu a extins Guvernul cu noi personalităţi de stînga. Această politică de deschidere pe care a promis că o va urma a fost aspru criticată în cadrul UMP. Într-o primă reacţie, Partidul Socialist a apreciat anunţul acestei remanieri drept “bizar, chiar stupefiant şi contrar sensului votului”.

Opoziţia de stînga a apreciat că înfrîngerea grea a UMP la alegerile locale constituie un vot de sancţiune împotriva lui Sarkozy după zece luni de guvernare. Dar cu cîteva ore înaintea anunţării acestei remanieri, şeful de stat a reiterat că nu se va abate de la direcţia asumată. “Ceea ce este sigur, este că voi fi nevoit să iau o serie de iniţiative pentru continuarea schimbărilor necesare în ţară”, a declarat preşedintele în timpul unei vizite la Glieres, una dintre regiunile rezistenţei franceze în timpul ocupaţiei naziste. “Problemele economice ne vor încuraja să facem schimbări în loc să ne determine să cedăm. Am fost ales pentru a conduce această politică şi asta voi face”, a insistat liderul francez.

Taguri articol


12