HABEMUS BOC, ÎN V. Avem Guvernul Boc V. După o spălătură în aceleaşi „zoaie”, avem aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Practic, „geniile” politice din PDL s-au întâlnit pe fugă, au analizat şi au decis să vopsească gardul putrezit, în loc să-l înlocuiască cu unul nou. Ba, mai mult, au mimat şi un conflict între Boc şi Băsescu pe tema remaniaţilor, de parcă Sfântul Petru s-ar fi răţoit la Dumnezeu pe cine să lase în Rai. Şi, astfel, în nici 24 de ore, şase capete din Guvern au căzut, iar în locul lor au fost aduşi şase iluştri necunoscuţi, poate mai puţin Valeriu Tabără şi Anca Boagiu. Raşi, tunşi şi... coafaţi, şase membri PDL s-au prezentat, vineri, la Palatul Cotroceni, pentru a fi învestiţi de preşedintele Traian Băsescu. Au depus jurământul Ion Ariton - ministru al Economiei în locul greuceanului Adriean Videanu, Gheorghe Ialomiţianu - ministru al Finanţelor în locul narcisistului Sebastian Vlădescu, Valerian Vreme - ministru al Comunicaţiilor, care l-a înlocuit pe Gabriel Sandu, Ioan-Nelu Botiş - ministru al Muncii în locul mult hulitului Mihai Şeitan, Anca Boagiu - ministru al Transporturilor în locul şefului autostrăzilor Radu Berceanu şi Valeriu Tabără - ministru al Agriculturii, care l-a înlocuit în funcţie pe Mihai Dumitru. După aceste implanturi, democrat liberalii, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, au părut ca nişte adevăraţi învingători. Primul care a ieşit la rampă a fost şeful statului, care a mulţumit miniştrilor remaniaţi pentru efortul depus. Care efort?, spunem noi, în condiţiile în care ţara se scaldă în mocirlă.
SFATURI PĂRINTEŞTI. În stilul caracteristic, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în mod surprinzător, la depunerea jurământului de către noii miniştri, că nu acceptă nicio clipă ideea că Guvernul nu a făcut ce trebuia, pentru că aceasta nu corespunde realităţii, precizând că România a intrat în criză cu un buget puternic afectat de o politică populistă. Băsescu a spus că, în 2011, austeritatea trebuie să caracterizeze activitatea Guvernului şi a fiecărui român. Pe de altă parte, în aceeaşi notă populistă, preşedintele le-a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept „o sfidare” a opiniei publice, de parcă noi, românii, am fi naivi să credem că măsurile propuse de Şeitan şi Vlădescu au fost impuse fără ştirea Dumnezeului de România. Cum spălarea imaginii unei guvernări dezastruoase este principalul obiectiv al democrat liberalilor, preşedintele l-a atenţionat pe noul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, în contextul în care sute de mii de oameni au fost „trimişi în mod ridicol la ghişee să-şi plătească dările către stat”, că există o hotărâre a CSAT care obligă la unificarea infrastructurilor de transmisie. Populistă a fost şi o altă afirmaţie a şefului statului, care a spus că, deşi există o lege a salarizării unitare, constată că funcţionarii din ministere încasează salarii de 13.000 lei net, în timp ce miniştrii, de doar 4.200 lei. Aflată în tabăra „perdantă” a PDL, care şi-ar fi dorit o schimbare totală a Guvernului, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, s-a dat de gol spunând că un nou premier şi un nou Cabinet ar fi beneficiat de o „perioadă de graţie” din partea românilor până când ţara ar fi început să iasă din criză. Să înţelegem că remanierea nu a fost menită decât să le mai dea timp pedeliştilor? Despre modul în care se lucrează cu adevărat în Guvernul Boc s-a exprimat fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, care a declarat cu stupoare că asupra sa au fost făcute „numeroase presiuni” pentru numirea sau destituirea unor persoane din minister, dar şi pe zona gestionării fondurilor europene, presiuni cărora nu le-a cedat. „S-a recurs la multe mijloace - de la telefoane în miezul nopţii, la bătut la uşa mamei, în creierii munţilor (comuna dâmboviţeană Râul Alb-nr)”, a declarat Mihail Dumitru. După remaniere, la Bucureşti a sosit şi şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care se afla aseară la Guvern, pentru discuţii cu premierul Emil Boc.
De bun ce a fost la Ministerul Agriculturii, Mihail Dumitru a fost remaniat de Boc şi „promovat” de Traian Băsescu în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de agricultură. Performanţele, cu ghilimelele de rigoare, ale democrat liberalilor continuă cu noul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, care are o „experienţă vastă” în domeniu: a călătorit de câteva ori cu avionul, de alte câteva ori cu trenul şi a mai fost ministru al Transporturilor în anul 2000, timp de şase luni. Se pare că această experienţă a fost de ajuns pentru ca aceasta să fie desemnată de mai-marii din PDL în funcţia de ministru al Transporturilor. Un alt ministru cu probleme şi uns este cel al Economiei, Ion Ariton, care, pe vremea când lucra la Petrom Sibiu, a fost cercetat pentru lipsă în gestiune, dar a fost sancţionat doar administrativ. Ancheta a fost declanşată după moartea gestionarului şef de la Petrom Sibiu, iar procurorii au descoperit mai multe nereguli în gestionarea fondurilor companiei.