Lucrările celui mai mare gravor din istoria artelor mai pot fi admirate la Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, până vineri, 30 septembrie, zilnic, între orele 09.00 și 20.00. Expoziția reunind 273 de gravuri, sub genericul „Rembrandt - Apogeul artei gravurii”, reprezintă una dintre cele mai importante colecții Rembrandt din Europa, aparținând colecționarului german Thomas Emmerling, care trăiește în Cluj-Napoca.
„De ce este Rembrandt considerat genial? În primul rând, Rembrandt a fost un realist. El a descris realitatea, suferința cerșetorilor, condițiile în care oamenii trăiau la Amsterdam în acele vremuri. Dar, în primul rând, el a pictat emoții și sentimente. Timp de 200 de ani, Rembrandt a fost uitat. A revenit în centrul expozițiilor internaționale în secolul al XIX-lea, secolul în care emoțiile au devenit din ce în ce mai importante”, a spus Emmerling pe 2 mai, în ziua în care a avut loc vernisajul.
Tot atunci, colecționarul de artă a vorbit despre predilecția marelui artist olandez pentru autoportrete: „Rembrandt a fost unul dintre cei mai narcisiști artiști. Și-a făcut peste 100 de autoportrete. Astăzi le spunem selfie. Când lumea l-a întrebat de ce își face atât de multe autoportrete, el a răspuns: „Eu sunt singurul model întotdeauna disponibil”. Putea să-și studieze fața, mimica, emoțiile, expresivitatea. Câteodată purta costume de teatru pentru a-și sublinia emoțiile. Era un geniu al detaliului și al realității. Era un geniu al luminii și umbrelor”.
Cei care doresc să viziteze expoziția „Rembrandt - Apogeul artei gravurii” vor plăti pe un bilet 20 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.
După Constanța, Rembrandt „va pleca” la Tulcea, la Muzeul de Artă, unde va rămâne până la sfârșitul lunii noiembrie.
Citește și:
Rembrandt rămâne la Constanța încă două luni