Rememorări ale trecutului turco-tătar în Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În imagini şi discursuri

Rememorări ale trecutului turco-tătar în Dobrogea

Cultură 24 Mai 2013 / 00:00 735 accesări

După un debut antrenant, cu un minicampionat de fotbal, găzduit de hotelul Dorna din Mamaia, urmat de tenis de masă, biliard şi bowling, la Lake View, cea de-a doua zi a Festivalului Tineretului, Sportului şi Culturii Turce şi Tătare a pus accentul pe evenimente artistice. Acestea s-au desfăşurat, ieri, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Prima parte a manifestării a fost rezervată conferinţei cu tema „Comunitatea turco-tătară din Dobrogea, între secolele XV-XX”, susţinută de lect. univ. dr. Cezmi Karasu de la Universitatea din Eskişehir.

„IMAGINI DIN TRECUTUL DOBROGEAN” Comunicarea ştiinţifică a invitatului special a fost urmată de vernisajul unei insolite expoziţii de fotografie: „Imagini din trecutul dobrogean”. Zecile de fotografii alb-negru, din prima jumătate a secolului al XX-lea, donate de personalităţi ale vieţii culturale şi politice din cadrul comunităţilor turcă şi tătară au stârnit „valuri” de admiraţie. „Această expoziţie este extraordinară. Cred că este cel mai impresionant lucru pe care l-am văzut în ultimii 30 de ani. Ar trebui ca toate aceste imagini să fie reunite într-un album”, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

Imaginile redau portrete ale etnicilor turci şi tătari, aspecte din viaţa de familie, dar şi momente importante din viaţa comunităţii turco-tătare de la mare. Impresionante sunt şi fotografiile în care a fost imortalizat un moment istoric: o întrevedere, la Constanţa, între Patriarhul României, Justinian Marina şi muftiul Iacub Mehmet. În cadrul evenimentului, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, a acordat diplome celor care au donat fotografiile pentru realizarea expoziţiei.

TINERII, ÎN PRIM-PLAN Activităţile din cadrul festivalului continuă astăzi, de la ora 10.00, la terasa Nane din Portul Tomis, cu vernisajul expoziţiei de pictură ce poartă semnătura tinerei artiste Celine Ali, elevă la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. De la ora 10.30, tinerii sunt invitaţi să participe la un simpozion în cadrul căruia vor fi dezbătute teme precum: „Condiţia tânărului minoritar etnic în societatea majoritară”, „Oportunităţi oferite de România tânărului aparţinând unei minorităţi etnice”, „Integrarea tânărului minoritar cu studii în străinătate în viaţa socială românească”. La simpozion sunt invitaţi subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernuui României, Aledin Amet şi consilierul superior în cadrul aceleiaşi instituţii, Aidun Curt-Mola, două personalităţi aparţinând unei comunităţi etnice care s-au afirmat în spaţiul public românesc. La simpozion este invitat şi muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf. Activitatea va fi urmată, de la ora 13.00, de concursul culinar „Din bucătăria bunicii”, urmat de un turneu de table şi rummy. De la ora 21.00, tinerii sunt aşteptaţi la o serată turcească.

WEEKEND CARITABIL ŞI ARTISTIC Şi mâine, în Portul Tomis vor fi organizate două evenimente speciale: Târgul internaţional de binefacere, de la ora 11.00 şi un spectacol folcloric, de la ora 12.00. De la ora 15.00, accentul se va pune pe sport, la Medgidia, unde se va desfăşura turneul internaţional de lupte tătăreşti „Marea Neagră”. Festivalul se va încheia pe 30 mai, la Muzeul de Artă, cu concertul „Vocile tinereţii” - 17.30 şi expoziţia de fotografie, pictură, sculptură şi artă video „Dinamism în artă” - 18.00.

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Tineretului, Sportului şi Culturii Turce şi Tătare, care se desfăşoară în perioada 19-30 mai, este organizată de Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”.

Taguri articol


12