După reţinerea, sîmbătă seară, pentru 24 de ore, a fostului ministru ţărănist al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, acuzat de DNA că ar fi intermediat darea de mită între un om de afaceri şi un demnitar, ieri a venit rîndul actualului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, să fie cap de afiş în acest scandal de corupţie. Potrivit motivării Tribunalului Bucureşti, care a respins, duminică seara, cererea DNA privind arestarea lui Mureşan, Remeş ar fi primit în septembrie, de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, produse în valoare de 1.500 de lei şi 15.000 de euro pentru a favoriza societatea Construct Europrom din Satu Mare, în cadrul unei licitaţii la Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vîlcea. Surse judiciare au declarat ieri că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a formulat un autodenunţ în care a recunoscut că i-ar fi dat 15.000 de euro, urmînd să ofere şi un autoturism Audi Q7 şi 100 de litri de pălincă actualului ministru al Agriculturii, cu complicitatea fostului ministru Mureşan, după ce a aflat că este în vizorul DNA şi după ce s-a făcut tranzacţia. Potrivit aceloraşi surse judiciare, Remeş ar fi fost fotografiat cînd a primit plicul cu bani. Prin urmare, ieri, în conformitate cu prevederile noii Ordonanţe de Urgenţă 95/2007, procurorul general Laura Codruţa Kovesi i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu avizul pentru declanşarea urmăririi penale a ministrului Remeş, pentru săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Reamintim că OUG 95/2007 interzice DNA-ului dreptul de a mai solicita aviz pentru începerea urmăririi penale a unui ministru.
Informat de Parchet despre cazul ministrului Agriculturii, premierul Tăriceanu i-a cerut acestuia detalii. Cei doi s-au întîlnit la Palatul Victoria, unde au discutat aproape o oră, la finalul discuţiilor, Remeş refuzînd să facă vreun comentariu. Ulterior, el a remis o declaraţie de la Ministerul Agriculturii: \"Referitor la solicitarea avizului de la Preşedinte privind urmărirea mea penală, aduc la cunoştinţa mass-media că pînă în ziua în care se va da acel aviz negativ sau, în caz contrar, pînă în ziua în care Parchetul va da soluţia NUP (neînceperea urmăririi penale - nr.), nu voi comenta subiectul. Fac precizarea că nu am nicio culpă\". Tot ieri, Mureşan a declarat că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă este un \"angajat\" al DNA pus să-l compromită pe el şi, tangenţial, pe ministrul Remeş. Fostul demnitar se îndoieşte că omul de afaceri sătmărean ar fi autorul declaraţiilor din dosarul DNA în care este acuzat că ar fi intermediat darea de mită. \"Eu nu am reuşit să citesc decît o parte din declaraţiile lui. Acesta este, însă, un om simplu din Certeze, care ştie doar un timp verbal, iar declaraţiile de la dosar erau elaborate, astfel încît îmi este greu să cred că ar fi autorul. Cred că doar le-a semnat\", a declarat Mureşan. El a catalogat dosarul drept \"o farsă clară\", precizînd că i s-au prezentat o serie de transcrieri ale convorbirilor telefonice şi mai multe fotografii care nu au fost, însă, suficient de lămuritoare.
Revenind la OUG 95/2007, care a intrat în vigoare în aceeaşi zi în care a fost adoptată de Guvern, 4 octombrie, aceasta a desfiinţat comisia specială prezidenţială care cercetează faptele miniştrilor. Potrivit ordonanţei, CSM va înainta preşedintelui României propunerile pentru numirea membrilor comisiei speciale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Prin urmare, cererea procurorului general de declanşare a urmării penale a ministrului Remeş se va discuta după înfiinţarea comisiei speciale. Deşi unii jurişti susţin că preşedintele ar avea posibilitatea de a-şi da avizul pentru începerea urmăririi penale a unui ministru şi în lipsa comisiei speciale, majoritatea lor sînt de părere că procedurile de anchetare a demnitarilor sînt blocate momentan. În momentul desfiinţării, comisia specială de la Cotroceni avea în lucru dosarele miniştrilor Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi Muncii, Paul Păcuraru.