Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa este renumită atât pe plan naţional, cât şi internaţional, atât datorită profesionalismului cadrelor didactice, cât şi graţie organizaţiilor de studenţi care implică în diferite activităţi colegi din ţară, dar şi din străinătate. Echipa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici din Constanţa (ASMTMC) a continuat seria acţiunilor educative, demarând în permanenţă proiecte ambiţioase, în ciuda orarului încărcat pe care îl au membrii echipei. „Asociaţia Studenţilor Medicinişti a luat fiinţă datorită nevoii unei medicini de calitate şi a unei bune promovări a sănătăţii la nivel social, comunitar şi individual”, spune preşedintele ASMTMC, Sebastian Vasilescu, student în anul V. El a explicat că acţiunile sunt numeroase şi extrem de educative. În primul rând, au ţinut cont de tendinţa internaţională potrivit căreia fiecare cetăţean trebuie să ştie să acorde primul ajutor. „Cursul de prim ajutor specializat a avut de fiecare dată succes. Din păcate, cererea este mai mare decât locurile pe care le putem pune la dispoziţie”, susţine preşedintele asociaţiei. Din cele trei ediţii desfăşurate până acum, două au fost dedicate atât studenţilor români, cât şi celor străini. Nu în ultimul rând, atât studenţii, cât şi tinerii medici au avut ocazia să participe la două cursuri de mare interes “Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului – Probleme de diagnostic şi tratament” şi “Evaluarea statusului nutriţional şi managementul tulburărilor de nutriţie la copiii cu exces ponderal” (organizate în colaborare cu fundaţia „Sweet Land” şi Colegiul Medicilor din România), ambele fiind susţinute de şeful Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai. Şi nu a fost singura acţiune de amploare organizată cu ajutorul studenţilor Facultăţii de Medicină de la malul Mării Negre.
CURSURILE DE REANIMARE NEONATALĂ ŞI DE S.T.A.B.L.E, ORGANIZATE ÎN COLABORARE CU ASOCIAŢIA DE NEONATOLOGIE DIN ROMÂNIA, COORDONATE DE PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI PROF. UNIV. DR. SILVIA STOICESCU, AU AVUT, DE ASEMENEA, UN NUMĂR MARE DE PARTICIPANŢI, INCLUSIV DIN BUCUREŞTI
„În continuare, ne pregătim intens pentru organizarea celei de-a 5-a ediţii a Surgery Summer Camp 2011, alături de reprezentanţi ai Societăţii Studenţilor de Chirurgie din România”, precizează Sebastian Vasilescu. El a adăugat că trei săptămâni sunt dedicate studenţilor români, iar o săptămână este dedicată studenţilor străini. În derularea tuturor activităţilor, alături de tinerii medicinişti este şi Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, directorul executiv, dr. Constantin Dina, fost membru al asociaţiei, declarând că a răspuns pozitiv, de fiecare dată, la cerinţele lor. „Asociaţia tinerilor studenţi de acum este una cu mult mai dezvoltată decât era pe vremea când am activat eu. Mă bucur că ei s-au impus foarte bine atât pe plan naţional, cât şi internaţional”, a declarat directorul DSPJ. De cealaltă parte, decanul Facultăţii de Medicină din Constanţa, prof.univ.dr.Petru Bordei, de asemenea alături de viitorii medici în toate proiectele, laudă studenţii implicaţi în activităţile asociaţiei, fiind mulţumit că ea nu activează doar cu numele. La rândul său, decanul a primit aprecieri din partea colegilor de la alte centre universitare din ţară, centrul constănţean fiind un exemplu de remarcat.