Renunțăm sau nu la schimbarea orei? A fost făcut un sondaj online! Vezi rezultatele!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Renunțăm sau nu la schimbarea orei? A fost făcut un sondaj online! Vezi rezultatele!

Lifestyle 29 August 2018 / 16:44 895 accesări

Discuții aprinse în ultima perioadă despre renunțarea sau nu la ora de vară! Un sondaj online derulat în UE vine să limpezească un pic situația. El arată că peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o ora în ultima duminica din luna martie, au declarat miercuri pentru DPA mai multe surse europene, scrie RTV. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania.

Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans. Cu toate acestea, cotidianul german Westfalenpost, citând surse bine informate de la Bruxelles, a dezvăluit rezultatele sondajului.

Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. Începând din 2002, trecerea la ora de vară a fost uniformizată la nivelul întregului bloc. Potrivit reglementărilor europene, în statele din blocul comunitar, ceasurile se dau cu o oră înainte în ultima duminică din luna martie şi cu o ora înapoi în ultima duminică din octombrie, precizează sursa citată.

DE CE A FOST FĂCUT SONDAJUL? Sondajul nu a fost făcut întâmplător. El vine ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre. Europarlamentarul german Peter Liese a declarat pentru Westfalenpost că executivul comunitar trebuie să ia măsuri concrete pentru a renunţa la ora de vară. "Dacă rezultatul consultărilor este clar, organismele europene nu o pot ignora", a spus Peter Liese.

Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de stat se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

Reprezentanţa Comisiei Europene la Berlin a informat că va dura o perioadă pentru a analiza rezultatele sondajului, adăugând că experţii trebuie să îşi expună şi ei opiniile înainte ca executivul comunitar să poate face o recomandare. Așa că până vom afla exact dacă vom trece sau nu la ora de vară mai avem de așteptat. Schimbarea orei, de două ori pe an, adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, cu scopul de a beneficia de cât mai multă lumina naturală în lunile de pe perioada verii, schimbarea orei făcându-se în preajma echinocțiilor de primavară și de toamnă, când ziua e mai mare decat noaptea, respectiv când durata nopții e mai mare decât durata zilei.



12