În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, informează specialiștii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Nu demult, am arătat, într-un amplu articol, cum tipul de cancer care a afectat cei mai mulți constănțeni, anul trecut, a fost cel bronhopulmonar, potrivit datelor furnizate de către DSPJ. Mai exact, au fost raportate, de către medici, 319 cazuri noi de cancer bronhopulmonar în 2016, în evidența specialiștilor fiind deja 2.042 de pacienți. Cei mai mulți au primit cumplitul diagnostic la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare, a declarat, pentru „Telegraf“, directorul medical al unității sanitare, dr. Elena Danteș. Boala „atinge“ atât pacienți trecuți de 40 de ani, cât și tineri. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu cancer bronhopulmonar are 18 ani.
STUDII
Studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat, însă nu o pot face ușor. Tocmai din acest motiv, în România a luat ființă în urmă cu cel puțin 5 ani Programul Național Stop Fumat, coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București. ”Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii”, potrivit DSPJ Constanța. Programul Stop Fumat a numărat peste 100.000 de participanţi în ultimii ani, dintre care peste jumătate au reuşit să renunţe la fumat, rata de succes fiind de 60% dintre participanţi. Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat; linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde); accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.
5 AVANTAJE ALE RENUNȚĂRII LA FUMAT!
Medicii DSPJ au precizat că printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat menționate de către specialiști se numără: crește speranța de viață, scade riscul producerii unui infarct miocardic, scade riscul formării unei tumori cancerigene, un mod de viață mult mai sănătos, mai mulți bani în buzunar.