Renunţarea la sursele de energie pe bază de cărbune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Renunţarea la sursele de energie pe bază de cărbune

Monden 01 Aprilie 2010 / 00:00 518 accesări

Organizaţia Greenpeace face apel la marile comapanii din sectorul tehnologic, printre care Apple, Microsoft, Yahoo! şi Facebook, să îşi alimenteze centrele de date cu surse de energie regenerabilă. Potrivit Greenpeace, energia folosită de aceste companii este generată prin arderea de cărbuni. Organizaţia estimează că centrele de procesare de informaţii ale acestor companii vor folosi circa 1,96 miliarde de kWh/oră până în 2020, ceea ce reprezintă mai mult decât consumă împreună, în prezent, Franţa, Germania, Canada şi Brazilia. Creşterea segmentului IT duce la o creştere rapidă a emisiilor de carbon. Un volum din ce în ce mai mare de date sunt arhivate pe servere deţinute de companii de tehnologie pentru a putea fi accesate de utilizatorii din orice colţ al lumii. Astfel, companiile investesc masiv în astfel de centre de date pentru a face faţă cererilor tot mai mari, concentrându-se mai mult pe eficienţa energetică, nu pe sursa care o generează.

În luna ianuarie, Facebook a anunţat înfiinţarea primului său centru de date la Prineville, în statul american Oregon. Clădirea va avea mai multe surse de generare de energie eficientă, însă Facebook admite că Pacific Power, compania care va furniza aceste surse de electricitate, foloseşte o cantitate de cărbune peste media din SUA. Pentru a diminua consumul de energie, serverele Facebook vor fi ţinute la rece, fiind folosit aer proaspăt şi nu instalaţii de aer condiţionat. Un sistem similar va fi implementat şi de Microsoft la centrul său din Dublin, deschis din 2009 şi care a fost deja apreciat de reprezentanţii Campaniei de Sustenabilitate Energetică a Comisiei Europene. Reprezentanţii Facebook au mai precizat că folosesc şi un alt sistem care va reduce consumul de electricitate cu 12%. Totuşi, 365.000 de oameni s-au alăturat grupului Greenpeace de pe Facebook, cerând reţelei de socializare să renunţe la generatoarele de energie pe bază de cărbune. Şi oficialii companiei Yahoo! au declarat că centrul din Buffalo, statul New York, al companiei foloseşte hidroenergia. Reprezentanţii Greenpeace au specificat că vor realiza un raport integral până la finalul acestui an.

Pe de altă parte, o mare companie americană producătoare de petrol a fost descoperită că finanţează cu milioane de dolari grupurile care se opun teoriei existenţei schimbărilor climatice. Potrivit Greenpeace, această companie este Koch Industries şi a investit circa 25 de milioane de dolari, între 2005 şi 2008, în proiecte împotriva legislaţiei de mediu. Cinci milioane de dolari au fost oferiţi Fundaţiei Americanii pentru Prosperitate, pentru organizarea unei campanii în SUA împotriva legislaţiei de mediu. Alţi cinci milioane au mers către Institutul Cato care se opune necesităţii combaterii schimbărilor climatice. Iar 350.000 de dolari au fost oferiţi Fundaţiei pentru Cercetarea Mediului şi Economiei din SUA care se opune combaterii schimbărilor climatice pe motiv că încălzirea este inevitabilă şi costisitor de combătut. Greenpeace susţin că firma Koch Industries a devenit o figură dominantă în eforturile de subminare a încrederii în schimbările climatice şi promovarea opoziţiei faţă de energiile regenerabile atât în SUA, cât şi în întreaga lume.



12