Reorganizare administrativă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reorganizare administrativă

Eveniment 08 Iunie 2013 / 00:00 577 accesări

REGIONALIZARE ŞI DESCENTRALIZARE Dezbaterile pe tema regionalizării au născut de multe ori pasiuni, au scos la iveală faptul că multora le este teamă de ceea ce presupune o astfel de modificare regională. Procesul în sine este unul foarte lung, însă asta nu contează pentru cei care sunt iritaţi de o formă sau alta a proiectului. Se critică, se comentează, se taie, se adaugă, se aduc argumente pentru o regiune sau alta… Prezent la o dezbatere pe tema regionalizării, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a apreciat, vineri, că ar trebui să se ia în calcul faptul că “la aproape 25 de ani de la înlăturarea comunismului, în România încă există instituţii de tip comunist, mai ales în administraţie, care aduc disconfort cetăţeanului”. Dragnea a subliniat că există diferenţe mari între regiunile României, din punctul de vedere al dezvoltării, iar regionalizarea urmăreşte tocmai reducerea acestor alternanţe. El a arătat că regionalizarea este un proces care se realizează doar împreună cu descentralizarea, pentru a evita, pe viitor, demersurile dificile şi îndelungate ale autorităţilor locale de a obţine aprobări de la instituţiile centrale din Bucureşti.

NU EXISTĂ DEZAVANTAJE Ministrul Liviu Dragnea spune că, din semnalele pe care le are, a crescut procentul celor care au înţeles că este nevoie de regionalizare şi că aceasta este folositoare. El a subliniat că nu există dezavantaje ale regionalizării, ci numai riscuri de genul desenării regiunilor pe criterii politice sau, în urma unor discuţii sterile, ar putea apărea lipsa unor precizări referitoare la raporturile dintre regiune, judeţ şi localitate. Potrivit vicepremierului, judeţele şi primăriile vor avea în primul rând rol de administrare efectivă a treburilor publice şi de furnizare de servicii către cetăţeni, în timp ce regiunea, în principal, va avea rolul de a coordona activitatea consiliilor judeţene în privinţa dezvoltării regionale. Întrebat dacă regionalizarea a creat nemulţumiri, vicepremierul a admis că sunt în prezent şi dispute şi orgolii, dar în final se va ajunge la concluzia că prin regionalizare toate zonele se pot dezvolta echilibrat.

DOBROGEA, A NOUA Vicepremierul a subliniat că vom putea vorbi despre o Românie regionalizată la finele lui 2013, o Românie descentralizată la finele lui 2014, până la jumătatea lui 2015, iar cetăţenii vor putea resimţi beneficiile regionalizării din a doua jumătate a anului viitor pentru că modul în care vor fi alocaţi banii va da posibilitatea mult mai multor localităţi rurale şi urbane să se califice la proiecte prin care vor putea primi bani. Dragnea a recunoscut că sunt presiuni pentru a spune cum vor arăta viitoarele regiuni, însă a spus că va rezista până când va avea o formă concretă a proiectului. Şi totuşi, el a afirmat că Guvernul are două variante posibile pentru regionalizare, una cu opt regiuni, conform hărţii actuale, iar alta cu nouă regiuni. Ei bine, el a dezvăluit, pentru prima dată, în mod oficial, că cea de-a noua regiune este Dobrogea. În privinţa numelor regiunilor, Dragnea a spus că acestea vor fi alese de cetăţeni. Cum? Vor fi efectuate sondaje de opinie în luna iulie, de către institute specializate de sondare.



12