Reorganizarea Comisiei Europene, în jurul unor... supercomisari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reorganizarea Comisiei Europene, în jurul unor... supercomisari

Externe 30 Mai 2014 / 00:00 480 accesări

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, militează pentru o reorganizare a Comisiei Europene (CE) în jurul unei mâini de comisari care să fie însărcinaţi cu principalele competenţe, într-un articol publicat ieri în Germania. ”Putem să organizăm Comisia în mod mai eficient. De exemplu, ar trebui să ne gândim să unim domeniile de responsabilitate în jurul unui număr restrâns de vicepreşedinţi ai Comisiei şi să le subordonăm ceilalţi comisari”, precizează Schäuble. Această sugestie a fost deja făcută, de exemplu, în campania pentru alegerile europene a liderului liberal Guy Verhofstadt şi pare că este susţinută şi de către Paris.

După scrutinul european de duminică, alcătuirea noii Comisii şi identitatea preşedintelui acesteia fac obiectul unor speculaţii intense. În paralel, liderii europeni au definit, săptămâna aceasta, priorităţile tamatice ale UE pentru viitorii cinci ani, şi anume, creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea; aprofundarea uniunii monetare; energia şi protejarea mediului; problemele de securitate şi imigraţie; afacerile externe. În opinia lui Schäuble, un european convins, care s-a arătat foarte afectat de ascensiunea partidelor eurosceptice şi extremiste în alegeri, o reformare a instituţiilor europene este, alături de consolidarea relansării economice, un mijloc esenţial de consolidare a UE şi de raliere a cetăţenilor. În afară de reorganizări care pot fi efectuate în mod direct, precum aceea a Comisiei, Wolfgang Schäuble consideră inevitabilă, pe termen mediu, o modificare a tratatelor europene. Comisia cuprinde 28 de comisari, câte unul pentru fiecare stat membru, fiecare deţinând un portofoliu.

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, a pledat, ieri, pentru o Europă mai protectoare cu cetăţenii ei, într-un discurs susţinut la Aachen, în Germania, unde i-a fost înmânat Premiul Charlemagne. Van Rompuy este cel de-al 56-lea laureat al Premiului Charlemagne, atribuit începând din 1950, de către oraşul Aachen, unor personalităţi care au acţionat pentru unitatea europeană. Prestigioasa distincţie a fost acordată anul trecut preşedintei lituaniene, Dalia Grybauskaite. În trecut, numeroşi şefi de stat şi de guvern au fost recompensaţi - între care şi François Mitterrand şi Helmut Kohl, în 1988, sau Jean-Claude Juncker, în 2006, dar şi preşedintele american Bill Clinton, în 2000.



12