Peste 650 de poliţişti de frontieră vor fi redistribuiţi în funcţie de necesităţi, iar reorganizarea Poliţiei de Frontieră, aflată în fază de proiect, ar putea conduce la desfiinţarea celor şapte direcţii teritoriale şi înfiinţarea a două direcţii operative şi una de supraveghere şi control. Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), reorganizarea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) ar putea reduce cheltuielile de personal, respectiv numărul de posturi de conducere, în favoarea funcţiilor de execuţie pe linie de supraveghere şi control la frontieră şi ar armoniza activităţile desfăşurate cu cele ale structurilor similare din statele membre UE şi Schengen. Numărul poliţiştilor care ar urma să fie redistribuiţi din IGPF este de 80, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 15%. De asemenea, alte 284 de posturi din cadrul structurilor subordonate direct IGPF şi 290 de posturi din inspectoratele judeţene situate la viitoarea frontieră internă UE - Schengen vor fi redistribuite la frontiera externă a UE.
Reorganizarea va întări structurile operative de la nivelul inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră, iar redistribuirea personalului de la nivelul frontierelor interne UE (viitoare Schengen) va fi făcută într-un mod controlat şi etapizat, cu respectarea obligaţiilor pe care România le are ca stat membru UE, în sensul asigurării unui nivel înalt de supraveghere şi control la frontierele interne, pînă la data aderării la spaţiul Schengen. Cele şapte direcţii teritoriale ale poliţiei de frontieră, din Rădăuţi, Iaşi, Constanţa, Giurgiu, Timişoara, Oradea şi Sighetu Marmaţiei vor fi desfiinţate, posturile fiind alocate inspectoratelor judeţene şi altor structuri MAI.
În schimb, vor fi înfiinţate două direcţii operative, una dintre ele în Portul Constanţa, care va supraveghea graniţa României de la Marea Neagră. Această direcţie va avea ca prioritate supravegherea sau împiedicarea traficului ilegal de persoane prin porturile Constanţa, Constanţa Sud, Mangalia, Midia şi portul Tomis. A doua direcţie operativă va fi înfiinţată la structura centrală pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale. La nivelul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Constanţa se preconizează ca aprox. 120 de angajaţi să fie transferaţi în cadrul structurilor de ordine publică ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.