În urma valului de imigranți ilegali care sosesc în Europa, în special în Italia, Comisia Europeană a propus, ieri, un plan de acțiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii între statele UE, într-o primă etapă urmând să fie elaborat, până la sfârșitul lunii mai, un mecanism provizoriu prin care țările blocului comunitar vor fi obligate să preia 20.000 de refugiați, iar până la sfârșitul anului va fi creat un mecanism permanent. Aplicarea propunerii Comisiei, inclusă într-o Agendă Europeană pentru Imigrație, este condiționată de aprobarea ei la Consiliul European din luna iunie. În timp ce președintele CE, Jean Claude-Juncker, și alți susținători ai acestui plan invocă argumentul solidarității europene, unele state resping ideea impunerii unor cote pentru primirea refugiaților. Este cazul Marii Britanii, al cărei ministru de Interne, Theresa May, a avertizat că o astfel de abordare nu va face decât să încurajeze imigranții clandestini să vină în Europa, iar singura soluție viabilă este ca aceștia să fie retrimiși în țările lor. Totuși, Marea Britanie ar putea fi scutită de respectarea unei asemenea decizii, întrucât tratatele europene permit acestei țări și Irlandei o aplicare opțională a măsurilor ce țin de domeniul Justiție și Afaceri Interne. Și Danemarca va fi scutită, pentru că, în cazul ei, politicile din acest domeniu nu se aplică.
Pentru implementarea mecanismului provizoriu de repartizare a refugiaților, UE va aloca din bugetul comunitar, pentru anul în curs și pentru anul viitor, 50 de milioane de euro. În ceea ce privește calcularea cotelor de refugiați pentru fiecare țară în parte, se vor avea în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți. Conform unei scheme preliminare, Germania ar urma să preia 18,42% dintre refugiați, Franța - 14,17%, Italia - 11,84%, Spania - 10%, Suedia (care găzduiește deja mulți refugiați) - circa 3%. Planul cuprinde și măsuri de consolidare a misiunii Frontex de supraveghere a frontierei maritime sudice a UE, precum și lansarea unei operațiuni militare de neutralizare a ambarcațiunilor traficanților, însă aceasta din urmă va fi foarte dificil de pus în aplicare, lovindu-se de numeroase impedimente legislative și practice.
Potrivit Eurostat, numărul total al refugiaților în țările UE a ajuns anul trecut la 626.000. Numai în Italia au debarcat în ultimele luni peste 90.000 de imigranți clandestini din țările Africii și Orientului Mijlociu.