Lucrările pentru construirea unei replici a muzeului Graceland, celebra reşedinţă a lui Elvis Presley, au debutat marţi în Danemarca, urmând ca inaugurarea acestui muzeu să aibă loc în primăvara anului 2011. Situat la o distanţă de peste 8.000 de kilometri de fosta reşedinţă a Regelui Rock \'n\' Roll-ului din Memphis, SUA, prima piatră la fundaţia noului muzeu a fost pusă marţi, la Randers, în vestul Danemarcei, a anunţat Henrik Knudsen, directorul acestei instituţii, care, potrivit propriilor declaraţii, a devenit fan al lui Elvis la vârsta de opt ani, după ce a ascultat piesa “Burning Love”. În urmă cu 15 ani, acest danez în vârstă de 46 de ani a inaugurat la Randers un muzeu consacrat starului american, considerat singurul muzeu permanent dedicat memoriei Regelui din afara SUA, care primeşte aproximativ 25.000 de vizitatori în fiecare an.
Noua copie a muzeului Graceland va expune câteva mii de obiecte ale lui Elvis, care pot fi admirate în muzeul actual din oraş, alături de numeroase alte articole care sunt depozitate la subsol, din cauza lipsei de spaţiu, pe care acest admirator al cântăreţului american le-a achiziţionat de-a lungul anilor. Noul complex va include un muzeu, un magazin, o sală de cinema şi un restaurant şi va deveni noua atracţie turistică a oraşului. Lucrările vor fi finalizate înainte de primăvara lui 2011, au un cost estimat la 26 de milioane de coroane daneze, circa 3,5 milioane de euro, şi sunt finanţate de trei investitori privaţi şi de o bancă locală. Organizator de călătorii pe teme muzicale la Memphis, Henrik Knudsen, care a pregătit acest proiect de peste un deceniu, este convins de succesul iniţiativei sale. Potrivit oficiului de turism din localitate, muzeul Graceland din Randers va atrage între 75.000 şi 125.000 de turişti pe an, cei mai mulţi dintre ei provenind din Europa.
Chiar dacă nu a fost primul muzician care a combinat blues-ul, muzica afro-americanilor inspirată din ritmurile foştilor sclavi, cu muzica country, a albilor, Elvis Presley este considerat unul dintre pionierii muzicii rock, odată cu lansarea hitului său din 1956 “Heartbreak Hotel”. Cu un fizic seducător şi o carismă irezistibilă, devenit celebru pentru mişcarea lascivă a şoldurilor, care i-a adus porecla de “Elvis the pelvis”, cântăreţul a fost adulat de o întreagă generaţie postbelică, care dorea să spargă limitele convenţiilor sociale. Ca şi Michael Jackson, o altă legendă mondială a muzicii Pop, decedat în iunie 2009, Elvis Presley este artistul care a vândut un număr impresionant de albume, aproape un miliard. De asemenea, a jucat în aproximativ 30 de filme.