Repornesc reactoarele nucleare în Japonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O ameninţare globală

Repornesc reactoarele nucleare în Japonia

Monden 30 Iunie 2012 / 00:00 412 accesări

ADIO RESTRICŢII După două luni în care s-a descurcat fără energie nucleară, o premieră pentru ultimele două decenii, Japonia va reporni primul reactor nuclear în acest sfârşit de săptămână. Înainte de dezastrul de la Fukushima de anul trecut, energia nucleară reprezenta circa o treime din energia folosită de către Japonia. La începutul lunii mai, toate cele 50 de reactoare nucleare nipone au fost oprite pentru verificări tehnice legate de siguranţă. În ciuda protestelor unor organizaţii care se opun folosirii energiei nucleare, premierul Yoshihiko Noda a aprobat ca în weekend să fie repornite două reactoare din vestul Japoniei, pentru a se evita întreruperea alimentării cu energie electrică în această regiune. În urma unei întâlniri, companiile de electricitate din Japonia s-au declarat pentru folosirea în continuare a energiei electrice nucleare.

Parlamentari niponi care au studiat pericolul reprezentat de cele 50 de reactoare nucleare din arhipelag au ajuns la concluzia că 24 dintre acestea trebuie să fie desfiinţate cât mai rapid, deoarece se află deasupra unor falii sau prezintă alte riscuri importante. Potrivit grupului parlamentar autointitulat Zero centrale nucleare, din care fac parte deputaţi şi senatori din cadrul mai multor partide de orientări diferite, jumătate dintre reactoarele din arhipelag sunt atât de vulnerabile încât necesită să fie oprite definitiv şi demolate. Între cele 24 de reactoare figurează şi două unităţi (5 şi 6) considerate ca potenţial exploatabile în viitor ale centralei nucleare avariate Fukushima Daiichi, dar şi toate cele patru reactoare ale instalaţiei vecine, de la Fukushima Daini, două complexe atomice afectate de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011 şi aflate în voia replicilor seismice. Sunt vizate şi cele şapte reactoare ale centralei Kashiwazaki-kariwa, exploatate de compania TEPCO, ce deservesc capitala niponă. Această instalaţie a fost pusă în dificultate de un cutremur care a avut loc în 2007 la Niigata, activitatea seismică din regiune producând, de asemenea, îngrijorare. Şi centrala de la Hamaoka a suscitat temeri puternice, fostul premier Naoto Kan dispunând ca cele două reactoare ale acesteia să fie oprite la câteva săptămâni după accidentul de la Fukushima, din cauza probabilităţii ridicate de producere a unui seism cu magnitudinea 8 în următorii 30 de ani în această regiune, aflată la circa 100 de kilometri de zona industrială Nagoya şi la 200 de kilometri de Tokyo.

ENERGIE CU RISCURI Restul de 26 de reactoare nucleare au fost clasificate ca periculoase în funcţie de vârstă, tipul tehnologiei utilizate, natura terenului pe care sunt construite, mijloacele de intervenţie în caz de seism de care dispun şi populaţia din vecinătate. A rezultat că cele mai periculoase sunt unităţile 1 şi 2 ale centralei din Ohi, situate lângă unităţile 3 şi 4, a căror repunere în funcţiune tocmai a fost dispusă de către Guvern, măsură ce urmează să fie pusă efectiv în aplicare la sfârşitul acestei săptămâni, în pofida unor avertizări din partea seismologilor, şi a faptului că lucrările de consolidare împotriva seismelor şi mareelor nu vor fi finalizate în următorii trei ani.



12