Pe 29 ianuarie, delegaţia Federatiei ”Sanitas” din România s-a întâlnit cu delegaţia Ministerului Muncii condusă de ministrul Marius Budăi.
Discuţiile au debutat cu inechităţile pe care le generează OUG 114/ 2018 întregului personal bugetar din sectoarele de Sănătate şi Asistenţă Socială.
Menţinerea sporurilor cel mult la nivelul lunii decembrie 2018 nemulţumeşte toate categoriile de salariaţi din sănătate şi asistenţă socială.
Aplicarea ordonanţei face imposibilă acordarea sporurilor de condiţii de muncă prevăzute de HG 153/2018 pentru acele unităţi (DGASPC-uri) care au efectuat expertizarea locurilor de muncă în cursul lunii decembrie şi nu au acordat noile sporuri pe parcursul anului trecut.
”Am reiterat faptul că Federaţia ”Sanitas” consideră inacceptabilă acordarea sporurilor într-un mod discriminator (raportarea lor la salariul mărit pentru cei care au beneficiat de creşteri cu 1 martie 2018 şi la salariul nemajorat pentru cei care beneficiază de creşteri începând cu 1 ianuarie 2019, aceştia din urmă fiind astfel dublu discriminaţi). Am adus în atenţia Ministerului Muncii şi preocupările principale ale Federaţiei noastre în privinţa salariaţilor din sectorul de Asistenţă Socială, în particular”, se arată într-o informare ”Sanitas”. Au fost avansate mai multe propuneri ce vizează îmbunătăţirea managementului activităţii din sistem, cum ar fi: prorogarea termenului de la care se vor putea aplica sancţiuni, cu diminuarea de 25% a finanţării, pentru DGASPC-urile care nu au implementat până la acest moment măsurile de reorganizare a centrelor de adulţi cu un număr mai mare de 50 de beneficiari; finanţarea directă a serviciilor de asistenţă socială de către Ministerul Muncii prin transfer direct către DGASPC-uri, ocolindu-se astfel blocajele apărute deseori din cauza trecerii acestor sume prin bugetele consiliior judeţene sau locale, după caz; urgentarea aprobării noilor standarde de cost pentru serviciile de asistenţă socială, deoarece întârzierea acestora împiedică fundamentarea şi aprobarea bugetelor pentru anul 2019 pentru instituţiile de asistenţă socială; salarizarea unitară a personalului de conducere şi a funcţionarilor publici din aparatele proprii ale DGASPC-urilor, conform principiului “La muncă egală, salariu egal”, cunoscut fiind faptul că în acest moment există diferenţe majore în salarizare de la un judeţ la altul, între funcţii similare. Toate problemele aduse în discuţie au rămas în analiza Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, urmând să discutam soluţiile identificate pentru rezolvarea acestora.