Republicanii preiau preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Republicanii preiau preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Externe 07 Ianuarie 2011 / 00:00 374 accesări

Adversarii republicani ai lui Barack Obama au preluat controlul de miercuri asupra Camerei Reprezentanţilor, alegându-şi şeful ca nou preşedinte al acestei adunări, consecinţă a victoriei lor în alegerile legislative din 2 noiembrie 2010. Liderul republican, care va încarna opoziţia faţă de Barack Obama cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2012, John Boehner a fost ales cu 241 de voturi favorabile din totalul celor 432 de membri prezenţi ai Camerei. Acest reprezentant al statului Ohio, puţin cunoscut înainte de victoria republicanilor în alegerile legislative, îi succede democratei Nancy Pelosi, aflată la conducerea Camerei din 2007 şi susţinătoare ferventă a programului legislativ al preşedintelui Obama. Nancy Pelosi nu a obţinut decât 173 de voturi în urma scrutinului. Aceasta îşi va asuma de acum încolo rolul de şefă a minorităţii democrate în Camera Reprezentanţilor. Un număr de 20 de democraţi, care s-au desolidarizat de ea, au votat pentru alţi aleşi democraţi.

În discursul susţinut după alegere, John Boehner a afirmat că alegătorii cer „un Guvern sensibil la necesităţile lor”. Republicanii din Camera Reprezentanţilor, care fac parte din mişcarea conservatoare Tea Party, au promis să reducă cheltuielile publice şi să lupte împotriva reglementărilor de stat distrugătoare de locuri de muncă. Astfel, intenţionează să obţină abrogarea reformei în domeniul asigurărilor de sănătate, susţinută de preşedintele Obama. Acest text va fi supus votării miercurea viitoare.

Noua hartă electorală a SUA, configurată după recensământul efectuat în 2010, conferă o influenţă mai mare alegătorilor de origine hispanică, cea mai importantă minoritate. Statele care se confruntă cu creşteri ale populaţiei, cum ar fi Texas şi Florida, vor avea dreptul la mai multe locuri în Camera Reprezentanţilor. În schimb, statele situate mai la nord, cum ar fi Iowa şi Ohio, ar urma să piardă locuri. Conform studiului realizat de Institutul Pew Hispanic, hispanicii care au cetăţenie americană sunt de trei ori mai numeroşi în statele care vor avea locuri suplimentare în Congres şi în colegiul electoral pentru desemnarea preşedintelui SUA. Circa 15% dintre alegători sunt hispanici în statele a căror influenţă politică tinde să crească. Potrivit recensământului efectuat în 2010, populaţia SUA este de 308,7 milioane de locuitori.



12