Reputat neurochirurg din Turcia vine la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reputat neurochirurg din Turcia vine la Constanţa

Sănătate 01 Octombrie 2018 / 09:58 1442 accesări
În 13 octombrie 2018, prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK, unul dintre cei mai cunoscuti neurochirurgi din Turcia, vine la Constanţa, pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală pacienților din România, cu următoarele diagnostice: tumori cerebrale și ale măduvei spinării, Parkinson, boli degenerative din regiunea lombară și cervicală, spasticitate, hidrocefalie etc.
Evenimentul de second opinion va avea loc la oficiul din Constanţa al Medical Park - bd. Mamaia nr. 231, et. 3 (interfon 033). Pacienţii se pot programa prin telefon la 0727593533, prin e-mail - office@medicalparkromania.com sau online, pe website-ul oficial.
Ce sunt tumorile cerebrale?
Tumorile cerebrale primare sunt tumorile care se formează la nivelul ţesutului cerebral, terminaţiilor nervoase din creier, membranelor cerebrale, oaselor craniului sau ţesutului muscular care acoperă craniul. De cealalta parte, tumorile cerebrale secundare sunt tumorile care se extind de la alte organe (plămâni, sâni, prostată, etc.) la creier, formând metastaze.
Care sunt cel mai des întâlnite simptome ale tumorilor cerebrale?
• Durerea de cap (în special durerea de cap ce apare noaptea)
• Greaţa, vomitatul, vederea dublă, vederea înceţoşată
• Leşinul (crizele de epilepsie)
• Defecte de mers şi echilibru
• Pierderea simţurilor la nivelul braţelor şi picioarelor, amorţeala şi lipsa de putere
• Lipsa de memorie, defecte de personalitate, defecte de vorbire
Cum se stabileşte diagnosticul pentru tumorile cerebrale?
În prezent, stabilirea diagnosticului pentru tumorile cerebrale se poate efectua foarte uşor şi rapid.
Consultul neurologic: Pentru stabilirea diagnosticului, este important ca, pentru pacienţii care prezintă simptomele şi constatările menţionate mai sus cu privire la tumorile cerebrale, să se efectueze investigaţii cu privire la istoricul familial şi un consult general sau neurologic.
Investigaţiile utilizate pentru stabilirea diagnosticului: tomografia cerebrală (CT), imagistica cerebrală cu rezonanţă magnetică (RMN). Acest investigaţii oferă rapid şi în termen scurt informaţii cu privire la localizarea, tipul şi mărimea tumorii cerebrale.
Biopsie: În cazul unor tumori cerebrale este necesară efectuarea biopsiei.
Care sunt opţiunile de tratament pentru tumorile cerebrale?
În funcţie de tipul, localizarea, mărimea tumorii cerebrale, există 3 opţiuni de tratament diferite printre care se numără tratamentul chirurgical, radioterapia şi chimioterapia.
Pentru care tipuri de tumori cerebrale sunt efectuate intervenţii chirurgicale?
De regulă, metoda standard de tratament pentru toate tumorile benigne, în funcţie de localizarea acestora, este intervenţia chirurgicală. Însă, în funcţie de tipul tumorii şi în cazul în care aceasta are un caracter malign, după tratamentul chirurgical este posibil să fie administrate tratamente suplimentare precum radioterapia sau chimioterapia.
Care este procentul de reuşită al intervenţiilor chirurgicale efectuate pentru tumorile cerebrale?
De regulă, atunci când tumorile cerebrale benigne sunt extirpate în totalitate de o echipă medicală experimentată, rezultatele sunt excelente, motiv pentru care nu mai este cazul administrării unui alt tratament. Însă, în cazul tumorilor cerebrale maligne, atunci când tumoarea nu este extirpată în totalitate în urma intervenţiei chirurgicale, după tratamentul chirurgical se vor administra tratamente de radioterapie şi chimioterapie.
În prezent, pacienţii ce prezintă simptome şi constatări specifice tumorilor cerebrale se prezintă la medici specialişti în domeniul neurologiei. Pe baza determinării istoricului familial, consultului neurologic şi investigaţii de imagistică specifice (CT, RMN), medicii au posibilitate să stabilească cu uşurinţă şi rapid diagnosticul pentru tumorile cerebrale.
Medicul care efectuează intervenţia chirurgicală pentru tumoarea cerebrală va distribui toate informaţiile pe care le deţine cu privire la pacient, către ceilalţi medici (oncolog radioterapie, oncolog medical, patolog, radiolog), iar în urma unei consultaţii efectuate de consiliul medical, se va decide care este tratamentul potrivit pentru pacient (intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie).
În cazul în care tumorile cerebrale benigne sunt tratate chirurgical, iar tumoarea este extirpată complet, rezultatul operaţiei va fi excelent. Rezultatele tratamentului chirurgical pentru tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente. În cazul tumorilor maligne care se dezvoltă rapid, obiectivul tuturor cele 3 tipuri de tratamente este prelungirea vieţii pacientului. Rezultatele tratamentului chirurgical efectuat în centre medicale dotate cu tehnologie modernă de către echipe medicale experimentate sunt excelente.
În concluzie, nimeni nu trebuie să se teamă de tratamentul administrat în cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fără întârziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienţă în domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata intervenţiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viaţa normală.
Prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak (născut în 5 decembrie 1973) este specializat în Neurochirurgie la Facultatea de Medicină a Universității din Istanbul, între anii 1998 și 2004 a urmat rezidentiatul la aceeași universitate, iar în anul 2017 a devenit profesor universitar în Neurochirurgie. Între anii 2006 și 2008 a fost beneficiat de burse de studii la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, Statele Unite ale Americii, respectiv Facultatea de Medicină a Universității din Helsinki, Finalda. A coordonat 3 proiecte majore internaționale: Innoway RG Medical Innovation Inc. (co-fondator), Helsinki aneurysm Project (Helsinki University) și Meningioma stem cell project (Brigham and Women’s Hospital Labs). Este membru al Societății de Neurochirurgie din Turcia și al Asociației Europene de Neurochirurgie. A publicat peste 100 de articole de referință în reviste științifice internaționale, fiind citat în peste 600 de articole de specialitate din întreagă lume.


12