Reputaţi istorici constănţeani condamnă falsificarea istoriei naţionale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
70 ani de la invazia comunistă în România:

Reputaţi istorici constănţeani condamnă falsificarea istoriei naţionale!

Cultură 14 Iunie 2010 / 00:00 896 accesări

În această lună se împlinesc şapte decenii marcate de tragedii şi dezastru naţional de când Uniunea Sovietică a ocupat prin forţă străvechile ţinuturi româneşti, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. În acest context încărcat de tragism, în care o bună parte a României este încă sub ocupaţie străină, iar milioane de români sunt supuşi în continuare persecuţiilor şi procesului neîntrerupt de deznaţionalizare, Universitatea de Stat ,,B. P. Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, a organizat, la Cahul, Simpozionul Internaţional „Anul 1940 în istoria românilor”. Manifestarea s-a desfăşurat în perioada 11-12 iunie, beneficiind de sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Evenimentul a fost onorat de participarea oficială a Guvernului moldovean, prin viceprim-ministrul Ion Negrei, cunoscut şi ca istoric.

În cadrul simpozionului s-a remarcat o prezenţă amplă a unor reputaţi istorici români precum prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Mihai Retegan sau prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu. Printre temele abordate amintim: „Transilvania între Ungaria, Germania şi URSS”, ,,Românii din Cernăuţi şi represiunile sovietice” sau ,,Acţiuni ale forţelor politice de dreapta împotriva dezmembrării României Mari”. Participanţii au condamnat falsificarea criminală a istoriei contemporane în Basarabia.

Constanţa a fost reprezentată de dr. Florin Stan, şeful Secţiei de Istorie a Muzeului Marinei Române, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, director executiv al Şcolii Doctorale din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea ,,Ovidius”, dr. Virgil Coman, director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. Aceştia au făcut Universităţii de Stat din Cahul o importantă donaţie de carte şi au prezentat incitante comunicări de specialitate: „O metodologie a decriptării unei probleme controversate din istoria românilor: 1940 - evreii şi autorităţile române”, „Geopolitica frontierei româno-bulgare în anul 1940” şi ,,Mărturii arhivistice privind refugierea românilor basarabeni şi bucovineni în anul 1940, în judeţul Constanţa”.

Între cadrul simpozionului s-a evidenţiat necesitatea condamnării, şi din perspectivă istorică, a agresiunii sovietice din anul 1940 asupra României, o rană în continuare deschisă cât timp teritoriile ocupate de invazia comunistă rămân în afara graniţelor fireşti ale ţării. Una din concluziile participanţi este că istoria naţională nu se va putea schimba după bunul plac al celor care doresc falsificarea ei şi ascunderea holocaustului comunist împotriva poporului român.



12