Profesorul universitar Ioan Chiper, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” Bucureşti şi cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, a fost distins, sîmbătă, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”, pe baza propunerii Consiliului Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul universităţii constănţene. Laudatio a fost rostit de către decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut, iar diploma i-a fost înmînată distinsului oaspete de către prorectorul pentru probleme de învăţămînt, prof. univ. dr. Marian Cojoc. Alături de aceştia s-au mai aflat: prorectorul pentru probleme de dezvoltare instituţională şi cooperare regională, prof. univ. dr. Victor Ploae, decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Despre personalitatea renumitului cercetător Ioan Chiper a vorbit decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut, care l-a caracterizat drept un „împătimit al cercetării şi slujirii istoriei, ce sfidează canoanele, prieten şi confident preţios, altruist, căruia sute de studenţi, masteranzi şi doctoranzi îi datorează devenirea lor profesională, în spiritul exigenţei maestrului lor“.
La rîndul său, reputatul istoric a mărturisit că titlul primit din partea Universităţii „Ovidius“ este o onoare şi, totodată, o obligaţie, un semn al prieteniei şi nu numai al colegialităţii, al legăturilor puternice care îl leagă de această universitate. „Contactul cu Universitatea Ovidius a fost unul care mi-a marcat cariera didactică“, a spus istoricul Ioan Chiper, care este şi profesor asociat al universităţii constănţene. În cadrul acestui moment particular şi onorant, prof. univ. dr. Ioan Chiper a ţinut să amintească de părinţii săi. „Un om este format de cîteva elemente esenţiale: părinţii, de la genetică pînă la cei şapte ani de acasă, şcoala şi experienţa de viaţă“, a spus prof. univ. dr. Ioan Chiper. Acesta a mărturisit că părinţii săi i-au transmis simţul datoriei, obligaţia de a face cît mai bine posibil un lucru, de a munci şi de a face cu responsabilitate orice sarcină, precum şi înţelegerea pentru oameni. Istoricul Ioan Chiper a mărturisit că a avut parte de studii liceale excelente. Cercetătorul a mai spus că nu şi-a propus să fie istoric, iar marea sa curiozitate putea să îl îndemne şi către alte domenii profesionale. Acesta a vorbit şi despre experienţa de arheolog. Referitor la construcţia sa profesională, Ioan Chiper a subliniat importanţa stadiilor de cercetare, însă cea mai inteligentă decizie, prin consecinţele pe care le-a avut pe termen lung asupra carierei sale, a fost, potrivit spuselor sale, alegerea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”. „Consider că marele meu maestru a fost Institutul Nicolae Iorga“, a mărturisit profesorul Ioan Chiper. „Experienţa de arheolog şi cea de medievist au făcut să fiu un contemporaneist precaut“, a mai spus reputatul profesor de istorie.
Profesorul şi cercetătorul Ioan Chiper este specialist în istoria relaţiilor internaţionale, a relaţiilor româno-germane şi româno-sovietice. Din 2006 pînă în prezent, acesta este vicepreşedinte al Comisiei mixte româno-rusă de istorie, de pe lîngă Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, din 2005, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989, din 1997, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Pentru lucrarea „România şi Germania nazistă. Relaţiile româno-germane între comandamente politice şi interese economice (ianuarie 1933 - martie 1938)“, apărută în anul 2000, prof. univ. dr. Ioan Chiper a fost distins cu premiul Academiei Române.
Ceremonia de decernare a înaltului titlu academic a continuat, în sala Senatului, cu o conferinţă cu tema „Marea Neagră şi politica de vecinătate a Uniunii Europene“, susţinută de prof. univ. dr. Adrian Severin, director coordonator al Institutului Social Democrat „Ovidiu Şincai“.