Restaurăm monumentele istorice cu... deținuții?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autoritățile fac economii, iar cei din închisori se reintegrează

Restaurăm monumentele istorice cu... deținuții?!

Politică 02 Mai 2017 / 16:51 734 accesări

Pentru că lumea pare din ce în ce mai preocupată de condițiile în care sunt ținuți și în care muncesc deținuții, dar în egală măsură este interesată și de starea monumentelor istorice, un parlamentar a lansat o inițiativă prin care să împuște doi iepuri dintr-un foc. Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a publicat, chiar de 1 Mai, pe Facebook, o propunere potrivit căreia deţinuţii ar trebui să muncească la întreţinerea monumentelor istorice dedicate eroilor căzuţi în războaiele mondiale. Mai exact, inițiativa a fost lansată sub forma unei scrisori deschise adresate miniştrilor Justiţiei (Tudorel Toader), Culturii (Ionuț Vulpescu) şi Apărării Naţionale (Gabriel Leș). „Această iniţiativă îşi propune să introducă printre priorităţile instituţiilor din justiţie, armată şi cultură un proiect care să debuteze anul acesta şi a cărui continuitate să ramână în sarcina tuturor celor care vor fi conştienţi de necesitatea şi importanţa unei acţiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care şi-au dat viaţa în bătăliile Primului Război Mondial, făcând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918”, a scris Cazanciuc.

DE CE SĂ REABILITEZE DEȚINUȚII MONUMENTELE

Printre motivele prin care el își justifică propunerea se numără starea foarte proastă în care se regăsesc unele dintre monumentele ridicate în memoria soldaţilor români căzuţi în luptă, cu atât mai mult cu cât autoritățile evită să le reabiliteze invocând lipsa de bani. Folosind forța de muncă din rândul deținuților, se pot face economii importante. „Ministerele Apărării şi Culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranţă nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostaşilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuţi în afara graniţelor propriilor ţări. În plus, îngrijirea unui monument ar fi o lecţie care va contribui la reintegrarea deținutului în societate”, a mai argumentat senatorul PSD.

MINISTRUL JUSTIȚIEI: „FRUMOASĂ INIȚIATIVĂ”

Reacțiile la propunerea lui Cazanciuc nu au întârziat să apară. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat deschis că susține inițiativa și chiar va încerca să o pună în practică. „Ideea e frumoasă. Să vorbesc cu ministrul Apărării, cu ministrul Culturii și cu domnul Cazanciuc. Eu cred că inițiativa e realizabilă într-un termen scurt”, a declarat Toader. Rămâne de văzut cât de mult se va implica ministrul în această chestiune, dar și ce părere vor avea ceilalți miniștri implicați.



12