Restituirea proprietăţilor, la control

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Verificări până în 2015

Restituirea proprietăţilor, la control

Eveniment 25 Ianuarie 2013 / 00:00 2871 accesări

ACUZE Retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti este o poveste care parcă nu se mai termină. Deşi din 1989 au trecut mai bine de 20 de ani, nici până acum nu s-a reuşit rezolvarea acestei probleme. În goana pentru recuperarea proprietăţilor, în afara celor deposedaţi de proprietăţi şi a moştenitorilor lor, a mai intrat şi o altă categorie de cetăţeni, cea a cesionarilor drepturilor de proprietate. În cazul acestei ultime categorii au apărut suspiciuni, în ultima perioadă, cu privire la faptul că unii dintre ei ar fi fost favorizaţi în ceea ce priveşte acceptarea dosarelor la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), adică dosarele lor au fost băgate în faţă. Despre aceste suspiciuni a vorbit şi preşedintele ANRP, George Băeşu, care a spus că aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani, nu au fost acordate foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase. „Aproape toate dosarele mari din perioada 2010 - 2011 au fost cesionate şi aproape toate au devenit cazuri speciale. Avem toate datele. Aşteptăm instituţiile interesate să vină şi să le prezentăm. Sunt dosare cesionate şi de mai multe ori, care au avut 3 - 4 cesionari de-a lungul timpului”, a declarat şeful ANRP. Declaraţia lui Băeşu survine anunţului primului ministru, Victor Ponta, privind intenţia de a impozita câştigurile obţinute de cei care au cumpărat drepturi litigioase de la foştii proprietari şi care au primit titluri de despăgubire.

AFACERE LEGALĂ Despre situaţia dosarelor cu cesionari ne-am interesat la Prefectura Constanţa, de unde am aflat că, în anii 2010 şi 2011, au plecat către ANRP, în baza Legii nr. 10/2001 privind restituirea preprietăţilor (terenuri intravilane şi case), patru dosare cu cesionari trecuţi ca titulari ai drepturilor de proprietate. Potrivit Prefecturii, cea mai mare suprafaţă de teren cesionată a fost de aproximativ 73.000 de metri pătraţi, situaţi în zona Km. 5 din municipiul Constanţa, pentru care cesionarul a cerut despăgubiri. Reprezentanţii Prefecturii au spus însă că toate contractele de cesiune care au fost trimise la Bucureşti au fost legale, înţelegerile dintre cesionari şi foştii deţinători ai drepturilor de proprietate încheindu-se conform prevederilor legale. „Înţelegerile au fost făcute la notariat, iar dacă ar fi situaţii de cesionari care au fost favorizaţi, acestea s-au petrecut doar la ANRP, pentru că este imposibil să apară nereguli, pentru că legile sunt clare”, a spus un reprezentant al Prefecturii Constanţa.

TERMEN În altă ordine de idei, ANRP va fi obligată să revadă, până la finele lui 2015, toate dosarele soluţionate, inclusiv cele pentru care s-au plătit despăgubiri în numerar, Guvernul urmând să finalizeze până la finele lunii ianuarie o nouă lege de restituire a proprietăţilor. Până atunci însă, Guvernul a anunţat că îşi va angaja răspunderea, până în luna aprilie, pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietăţilor. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că, pentru despăgubirea foştilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, de aproximativ 500 milioane lei. Conform datelor prezentate recent de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate în cuantum total de cinci miliarde de euro şi mai există solicitări de plată pentru încă opt miliarde de euro.



12