„Restituiri. In memoriam Paul Teodorescu 1930-2013”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un an fără fondatorul „Amforei”

„Restituiri. In memoriam Paul Teodorescu 1930-2013”

Cultură 19 Iunie 2014 / 00:00 1051 accesări

31 de ani se împlinesc, în 2014, de la înfiinţarea „Amforei”, grupare în jurul căreia gravitează oameni de diferite profesii, dar care împărtăşesc aceeaşi pasiune: artele plastice. Din păcate, tot în 2014 se împlineşte un an de la trecerea la cele veşnice a pictorului Paul Teodorescu, omul care a vegheat destinele „Amforei” încă de la înfiinţare, în anul 1983, când se numea Cenaclul Artiştilor Plastici Amatori, pentru ca, din 1991, să devină Asociaţie, până în 2010, când, rămasă fără sediu, gruparea a intrat sub oblăduirea Cercului Militar Constanţa, cu o nouă titulatură - Careul Artelor „Amfora”.

„PICTURĂ STENICĂ ŞI SOLARĂ” În semn de respect pentru tot ceea ce a realizat în peisajul plasticii dobrogene prin intermediul „Amforei”, asociaţie care „nu s-a clădit pe iluzii sau orgolii nemotivate”, ci „prin talent şi prin muncă”, Paul Teodorescu va fi omagiat mâine, de la ora 17.00, la Muzeul Marinei Române, exact la un an de la dispariţia sa. Locul ales pentru a deschide expoziţia „Restituiri. In memoriam Paul Teodorescu 1930-2013” nu este câtuşi de puţin întâmplător, deoarece artistul omagiat este unul dintre puţinii pictori care au avut ca principală sursă de inspiraţie Portul Constanţa, Şantierul Naval şi Flota românească.

Despre creaţiile sale, criticul de artă dr. Doina Păuleanu, cea care va susţine şi vernisajul de mâine, spunea: „Stenică şi solară, pictura lui Paul Teodorescu evoluează pe coordonatele unei pilduitoare unităţi. (…) De la desfăşurările compoziţionale ale unor imagini omagiale către aspecte portuare revelatorii, de la întinderile vaste ale lanurilor dobrogene către fascinaţia tăcutelor spaţii marine, pictura lui Paul Teodorescu se defineşte prin siguranţa opţiunilor şi certitudinea reuşitelor, cărora o îndelungată activitate de conducere şi coordonare a mişcării artistice de amatori le conferă un loc important în viaţa culturală a oraşului nostru”.

COLABORARE CU REGRETATUL GEO SAIZESCU Constănţean „naturalizat“ din anul 1949, Paul Tedorescu a absolvit, în 1973, cursurile Şcolii de Arte din Constanţa, unde i-a avut ca mentori pe Mihai Vătămanu, Nicolae Rădulescu şi Nicolae Duman. S-a perfecţionat în arta picturii ca autodidact, ajutat fiind şi de ocupaţia de bază: pictor decorator în Portul Constanţa. În această calitate este cooptat şi capătă experienţă în domeniul scenografiei, semnând decorurile multora dintre spectacolele formaţiilor de amatori. Vara, alături de scenograful Dan Sachelarie, dirijorul Gigi Rădulescu şi regizorul Geo Saizescu, Paul Teodorescu colabora la elementele de scenografie pentru tradiţionalele Serbări ale Mării.

PESTE 100 DE EXPOZIŢII Ani la rând, Paul Teodorescu a condus Cercul de pictură al Clubului „Portul“, unde îşi avea şi atelierul de lucru şi unde avea să fie primul „birou” al „Amforei”. Laureat, de trei ori, al Festivalului Naţional „Cântarea României“, Paul Teodorescu a obţinut premii speciale la mai multe saloane de peisaj din ţară, precum: reuniunea-concurs „Arthur Verona“ din Dorohoi şi Salonul „Lucian Grigorescu“ din Medgidia. De-a lungul timpului, începând din 1970, Paul Teodorescu a participat la peste 100 de expoziţii de grup, colective sau personale. Ultima „personală” a avut loc în 2009 şi s-a intitulat „Restituiri”.

Lucrările care poartă semnătura pictorului îndrăgostit de mare şi care s-a stins pe 20 iunie 2013, la vârsta de 83 de ani, se află în colecţii particulare din Anglia, Armenia, Canada, Franţa, Republica Moldova, Polonia, Croaţia, Rusia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.



12