Restituiri şi dezbateri culturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La aniversarea revistei „Tomis”

Restituiri şi dezbateri culturale

Cultură 01 Iulie 2010 / 00:00 450 accesări

Revista „Tomis”, cea mai longevivă publicaţie culturală din spaţiul pontic, a sărbătorit 45 de ani de existenţă, într-un cadru special, cu dezbateri, lansări editoriale şi evocări esenţiale. Manifestările aniversare, organizate într-un cadru restrâns, dar în prezenţa unor invitaţi distinşi, din rândurile cărora s-au distins secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian, directorul Radio Neptun, Gigi Căpăţână şi preşedintele Societăţii de Haiku, prof. Aura Văceanu, au debutat marţi seară, la librăria „Sophia”, cu o dezbatere de actualitate. Tema de discuţie, „Identitate culturală tomitană”, a reflectat modul în care tinerii redactori ai „Tomisului” se raportează la spaţiul cultural care-i inspiră. Iniţiatorul dezbaterii, redactorul-şef al publicaţiei, Bogdan Papacostea, a observat că, deşi la nivel individual, există oameni educaţi şi talentaţi, ei nu pot produce o stare de emulaţie, deoarece nu se pot întâlni, Constanţa fiind, în opinia sa, un oraş complet acultural din acest punct de vedere.

Un alt moment de interes al întâlnirii, altul decât lansarea celui mai nou număr al revistei „Tomis”, l-a constituit prezentarea albumului „Constanţa Remember 1845-1945”, semnat de preşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis”, Gabriel-Octavian Nicolae şi regretatul Viorel Ovidiu Lipovan. Valoarea „identitară” a noii apariţii editoriale a fost remarcată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, actorul Lucian Iancu şi prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

Evocare Jean Constantin. Dezbaterea iniţiată la librăria „Sophia” a continuat cu o evocare a regretatului Jean Constantin, la terasa restaurantului Pelican, localul preferat al actorului, în ultimii săi ani de viaţă. În cadrul discuţiei moderate de redactorul revistei „Tomis”, Dan Mihuţ, actorul Ion Lucian şi-a amintit de ultima sa întâlnire cu actorul-reper al Constanţei - chiar cu câteva zile înainte decesul artistului - în care maestrul se arăta preocupat de micşorarea pensiei. „Jean Constantin este un reper. El este asociat cu oraşul. Ar fi foarte bine să avem cât mai mulţi oameni din diferite domenii, ale căror nume să poată fi asociate cu Constanţa”, a spus Lucian Iancu.

În ceea ce priveşte tema propusă spre discuţie, identitatea culturală tomitană, actorul a subliniat că oraşul de la malul mării are un potenţial creativ deosebit, amintind de realizările elevilor Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”. „Constanţa nu este cu nimic inferioară aşa-numitelor oraşe culturale Cluj şi Iaşi”, a opinat Lucian Iancu.

Taguri articol


12