„Restul e tăcere\" de Nae Caranfil, propunerea României la Oscar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Restul e tăcere\" de Nae Caranfil, propunerea României la Oscar

Cultură 25 Iulie 2008 / 00:00 569 accesări

Lungmetrajul „Restul e tăcere\" de Nae Caranfil reprezintă propunerea României la Oscar, în secţiunea „cel mai bun film într-o limbă străină\". Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), decizia a fost luată de şase critici de film: Magda Mihăilescu (preşedintele comisiei), Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - şi de un regizor/director de imagine - Dinu Tănase, filmul lui Nae Caranfil obţinînd patru din voturile juraţilor.

Aceştia au luat în considerare filme care au avut sau care urmează să aibă premiera între 1 octombrie 2007 şi 30 septembrie 2008 şi care au rulat ori urmau să ruleze cel puţin şapte zile consecutiv în această perioadă.

Povestea din „Restul e tăcere\", în mare parte adevărată, îl are în centru pe tînărul Grig, fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! „Restul e tăcere\" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi accente dramatice şi situaţii-limită.

Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, „Restul e tăcere\" este o producţie colosală, aducîndu-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizza.

Nae Caranfil a obţinut pentru „Restul e tăcere\" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a cîştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST. Totodată, scenariul filmului a cîştigat şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia „Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition\", Los Angeles 1999.

Academia Americană de Film a trimis, la sfîrşitul lunii iunie, formularele de înscriere la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină\" pentru 96 de ţări.

Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, producţiile eligibile la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină\" la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decît engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2007 şi nu mai tîrziu de 30 septembrie 2008. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi exploatantului.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia Americană de Film pînă pe 1 octombrie. Fiecare ţară trebuie să aibă o singură propunere. Anul trecut, propunerea României în cursa pentru Oscar a fost filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\" de Cristian Mungiu. Filmul cîştigător al premiului Palme d\'Or la Cannes 2007 nu a intrat însă pe lista scurtă a nominalizărilor Academiei Americane de Film. Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost cîştigat în 2007 de filmul austriac „The Counterfeiters\" de Stefan Ruzowitzky.

Cea de-a 81-a gală a Premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie 2009, la Kodak Theatre.



12