Resuscitarea programului „Mama și Copilul“. Obligații pentru gravide!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța, secretarul de stat în MS, pe... fugă!

Resuscitarea programului „Mama și Copilul“. Obligații pentru gravide!

Sănătate 18 Martie 2016 / 19:07 2505 accesări

Managerul Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alexandrescu Rusescu”, prof. univ. dr. Nicolae Suciu: ”Vom face testul combinat, o probă de sânge și o ecografie. (...) Acest screening va deveni obligatoriu”

Managerul Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alexandrescu Rusescu”, prof. univ. dr. Nicolae Suciu: ”Vom face testul combinat, o probă de sânge și o ecografie. (...) Acest screening va deveni obligatoriu”

Șeful Clinicii OG a SCJU Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”La ora actuală, credem că el (programul - n.r.) ar trebui să cuprindă și o reevaluare a maternităților, ordinul fiind la ora actuală din 2004 (...)”

Șeful Clinicii OG a SCJU Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”La ora actuală, credem că el (programul - n.r.) ar trebui să cuprindă și o reevaluare a maternităților, ordinul fiind la ora actuală din 2004 (...)”

Secretarul de stat în MS, Francisk Iulian Chiriac: ”Un prim pas important pentru dezvoltarea acestui program este acoperirea necesarului de incubatoare (...)”

Secretarul de stat în MS, Francisk Iulian Chiriac: ”Un prim pas important pentru dezvoltarea acestui program este acoperirea necesarului de incubatoare (...)”

Programul național ”Mama și Copilul” începe să fie resuscitat de către Ministerul Sănătății (MS), în colaborare cu autoritățile locale, dar și cu implicarea medicilor de familie și specialiștilor. Prima vizită în țară, din cadrul unei caravane care se va desfășura până în iunie, cel mai probabil, a fost întreprinsă vineri, 18 martie, la Constanța, după ce pe 8 martie programul a fost inaugurat la București. Discursul de început al reprezentantului ministerului de resort, secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, a lăsat ușor impresia de nesiguranță în ceea ce privește unele date. ”(...) Îmi doresc să îmbunătățim programul, nevoile reale ale pacienților. Un prim pas important pentru dezvoltarea acestui program este acoperirea necesarului de incubatoare. Județului dvs. (Constanța - n.r.) i-au fost alocate un număr de 28 sau... 34 de incubatoare. Este exact necesarul pe care unitățile din Constanța l-au trimis către MS”, a spus, în deschiderea dezbaterii prilejuite de dezvoltarea programului național ”Mama și Copilul”, secretarul de stat. Oficialul i-a ținut locul ministrului Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, pe care, deși își anunțase vizita, nesfârșita anchetă a copiilor cu sindrom hemolitic-uremic l-a ținut în Capitală, unde a și organizat o conferință de presă pe mult-discutatul subiect. Francisk Iulian Chiriac a făcut apel la autoritățile locale pentru a da dovada de susținere a demersului programului. ”Ne-am propus ca până la 1 iunie să elaborăm un plan de acțiune realist și eficient care să identifice, să acopere principalele nevoi în domeniu”, a adăugat secretarul de stat.

PE PODIUMUL EUROPEAN NEGATIV A fost prezent la Constanța și managerul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alexandrescu Rusescu”, totodată președintele Societății Române de OG, prof. univ. dr. Nicolae Suciu. A vorbit atât despre importanța dotărilor, cât și despre obligativitatea pe care femeile gravide o vor avea. ”Incubatoarele se adresează nou-născutului prematur care nu are capacitatea viscerală să se adapteze la viața extrauterină, așa că trebuie să diminuăm numărul de nașteri premature. Din păcate, suntem pe podiumul european negativ de nașteri premature. Calitatea incubatoarelor nu se apropie de calitatea extraordinară a uterului matern, care este cel mai perfect incubator”, a declarat profesorul. Așa că este extrem de important rolul medicului de familie; el trebuie să ia în evidență toate gravidele (în prezent poate doar o treime sunt în evidență).

TEST COMBINAT Societatea profesională a venit cu două propuneri care au fost agreate și sunt incluse în programul de sănătate a mamei și copilului. În primul rând este vorba despre obligativitatea screeningului prenatal la toate gravidele. ”MS susține pentru toată populația acest screening. Ca primă ofertă vom face testul combinat, o probă de sânge și o ecografie. Dacă se constată probleme, trecem la procedee invazive care clarifică situația. Nu facem prima dată procedurile invazive, pentru că au riscuri”, a explicat profesorul. Testul va fi gratuit, probabil, din iunie. De asemenea, se dorește și alcătuirea unor registre naționale. ”Vrem să alcătuim o hartă națională cu anomalii care se pot întâmpla pe timpul gravidității și de aici încercăm să lămurim dacă sunt cauze locale. Acest screening va deveni obligatoriu”, a adăugat profesorul.

SCJU CONSTANȚA, PARTENER Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța va fi partener în acest program, alături de alte spitale din Iași, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova și București (două unități). El va trebui să acopere tot teritoriul României. Problema este că aceste spitale vor fi centre și pentru mamele care nu sunt din respectivele localități. De exemplu, mamele din Tulcea vor veni la Constanța. ”Trebuie să se ia în evidență în primele 14 săptămâni, să putem evidenția markerii respectivi”, spune prof. dr. Suciu. Vor avea sau nu bani să vină aceste gravide la spitalele arondate? ”Cred că vom putea da un decont. Să vină o dată să-l facă și apoi să urmeze evaluările în teritoriul de locuit”, a adăugat profesorul.

CE AR FI NECESAR Medicii specialiști susțin că trebuie făcute unele modificări în cadrul programului. ”La ora actuală, credem că el (programul - n.r.) ar trebui să cuprindă și o reevaluare a maternităților, ordinul fiind la ora actuală din 2004, cu un program de vizitare de evaluare și certificare a maternităților. Trebuie, de asemenea, alocarea de resurse pentru ca medicii de familie în binomul absolut necesar pe care îl au cu noi, medicii specialiști în obstetrică - ginecologie, să își poată face activitatea mai eficient”, a declarat, la rândul său, șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica. Tot el a subliniat și ”asigurarea resurselor necesare asigurării analizelor pentru gravide, în mod gratuit, independent, de eventualul plafon pe care îl au laboratoarele de analize și care se poate epuiza în prima parte a lunii”.

Dezbaterea a fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a SCJU. Până pe 20 mai, MS va mai organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi pentru promovarea Programului Mama şi Copilul la: Târgu Mureş, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi și Craiova.

Statisticile românești sunt îngrijorătoare: suntem într-o creștere cu peste 11% față de media europeană, în ceea ce privește mortalitatea infantilă.

Vizită cu ochii pe... ceas

Secretarul de stat în MS a întreprins o vizită-fulger la SCJU Constanța, în timp ce medicii, alături de șefii de secții ai specialităților direct implicate în program, discutau între ei, la Consiliul Județean Constanța (gazda evenimentului, dar și susținător al programului), aspecte din cadrul ”Mama și Copilul”. Oficialul, însoțit de managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățână, și de dr. Constantin Dina, șeful Corpului de Control al MS, a rămas plăcut surprins de ceea ce a văzut. ”Da, mi-a plăcut ceea ce am văzut (blocul operator și Pediatria)”, a declarat oficialul MS. Întrebat dacă a vizitat și secțiile direct implicate în derularea programului, secretarul de stat a răspuns negativ și, privind ceasul, cu părere de rău a spus că nu va mai avea timp. A promis în schimb că ministrul Sănătății va veni în curând la Constanța și va vedea personal cum arată secțiile respective.



12