Reducerea TVA la alimente, de la 24 la 9%, se va regăsi în totalitate în prețurile de la raft, spune președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), Dan Șucu. „Reducerea TREBUIE să ajungă în buzunarul consumatorilor. Până la urmă, majorarea la 24% din 2010 este cea mai mare greșeală economică din ultimii 25 de ani. Apreciem ce face Guvernul acum; este o politică fiscală ce ajută și consumatorii, și mediul de afaceri. Ne bazăm și pe reducerea cotei generale, la 20%, de la 1 ianuarie 2016“, punctează Șucu. De cealaltă parte, Guvernul estimează că reducerea TVA la alimente și servicii de alimentație publică va avea un impact de 18,25 miliarde lei asupra bugetului, cumulat, până în 2018. Comisia Europeană este ușor îngrijorată, apreciind că efectul fiscal al tăierii TVA este „substanțial negativ“. „Noi recomandăm ridicarea poverii impozitării pe muncă, în special de pe cea slab plătită, și mutarea ei în zone care afectează în mai mică măsură consumul și, implicit, creșterea economică“, a declarat ieri vicepreședintele Comisiei Europene, Vladis Dombrovskis.