Cutremur la Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Constanţa, din cadrul Prefecturii Constanţa! Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanţa şi mascaţii au descins, ieri dimineaţă, la sediul instituţiei, unde au efectuat percheziţii şi au început să verifice întreaga arhivă a instituţiei, din anul 2006 şi pînă în prezent. Programul cu publicul a fost suspendat, jandarmii care au luat parte la operaţiune postîndu-se la intrări şi blocînd accesul în sediu. Simultan, oamenii legii au efectuat alte 14 percheziţii la domiciliile unor persoane din judeţul Constanţa. Procurorii DIICOT spun că indivizii în casele cărora s-au făcut descinderile falsificau documente şi plăcuţe de înmatriculare pentru maşini furate sau care nu puteau fi înmatriculate, care mai apoi erau înscrise în circulaţie şi vîndute, deşi nu îndeplineau condiţiile de înscriere şi omologare prevăzute de Registrul Auto Român. În urma descinderilor au fost reţinute pentru audieri 12 persoane. Se pare că printre acestea se numără şi angajaţi ai Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Constanţa. Surse apropiate anchetei spun că membrii grupării luau certificate de înmatriculare şi le duceau la sediul unei firme de pe strada Soveja, acolo unde datele erau şterse şi rescrise. După măsluirea documentelor, plăcuţele de înmatriculare erau confecţionate într-un atelier din oraşul Constanţa. Se pare că peste 100 de autoturisme a căror provenienţă nu era clară sau care nu puteau fi înmatriculate au fost înscrise în circulaţie prin această metodă. În urma descinderilor efectuate, procurorii au ridicat din locuinţele suspecţilor peste o mie de certificate de înmatriculare şi zeci de plăcuţe. Membrii reţelei aveau, potrivit unor surse judiciare, softuri de imprimare speciale, pe care le foloseau pentru a falsifica documentele auto. Gruparea a fost filată de oamenii legii din luna august, după ce anchetatorii au descoperit mai multe numere de înmatriculare “clonate”. De asemenea, oamenii legii au dat de urma unor şoferi care aveau numere de înmatriculare identice cu cele confecţionate de membrii reţelei. Surse apropiate anchetei spun că din grupare ar face parte şi un cetăţean turc. La acţiunea de vineri au mai luat parte lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, trupele speciale ale Jandarmeriei Române şi lucrători ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
Răspunsuri incomplete
Şeful Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Constanţa, cms. şef Romeo Tecău, a declarat că descinderile de vineri fac parte dintr-o acţiune a Ministerului Public, ce vizează o altă structură a Ministerului de Interne, care colaborează cu serviciul pe care îl conduce. “Nu se pune problema ca vreunul dintre angajaţii Serviciului să fie supus verificărilor. Oamenii au fost trimişi acasă pentru că astăzi (n.r - vineri) activitatea Serviciului a fost suspendată”, a declarat Tecău. Acesta nu a vrut să dea publicităţii numele structurii verificate. Mai mult decît atît, el a declarat că atelierul care confecţionează, la comandă, plăcuţele de înmatriculare, nu se află în subordinea serviciului său, ci se subordoneză Direcţiei Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Bucureşti. Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au confirmat, vineri, faptul că niciuna dintre persoanele audiate de procurorii DIICOT nu lucrează în cadrul Prefecturii Constanţa. Ca urmare a acţiunii procurorilor DIICOT, vineri, în cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Constanţa s-a desfăşurat doar activitatea practică şi teoretică a celor 90 de candidaţi în vederea obţinerii permisului de conducere în oraşul Cernavodă. “Precizăm că, în conformitate cu programul SPCRPCIV, fiecare zi de vineri este rezervată examinărilor în localităţile din judeţ (Cernavodă, Medgidia sau Mangalia)”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Constanţa. Angajaţii instituţiei îşi vor relua luni programul. Ancheta procurorilor a continuat şi în noaptea de vineri spre sîmbătă.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa (SPR), clonarea unor numere de înmatriculare poate avea urmări extrem de grave. “Am avut cazuri în care proprietarii unor maşini care au fost sancţionaţi pentru abateri comise în trafic să vină la noi şi să ne spună că în ziua respectivă nici măcar nu s-au aflat în oraşul Constanţa. Explicaţia este că în trafic exista o altă maşină, aproape identică cu cea a persoanei amendate şi care avea plăcuţe de înmatriculare false. Practic, se dublează numerele de înmatriculare deja existente şi, în cazul unui accident rutier, spre exemplu, sau în cazul unei infracţiuni judiciare, poate fi trasă la răspundere o altă persoană”, a declarat cms. şef Constantin Dancu, şeful SPR Constanţa.