Munca din teren a poliţiştilor de frontieră contrazice acuzele aruncate de Germania şi Olanda în pragul discuţiilor de aderare a României la Spaţiul Schengen. De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră constănţeni au reuşit să destructureze două reţele de traficanţi de migranţi care acţionau în zonele Vama Veche şi Băneasa. Ultima grupare a ajuns în atenţia anchetatorilor la sfârşitul săptămânii trecute. Reprezentanţii Gărzii de Coastă spun că, joia trecută, în jurul orei 12.00, poliţiştii de frontieră din Băneasa au început supravegherea a două autoturisme, înmatriculate în Bulgaria, ai căror şoferi solicitau localnicilor din satul Tudor Vladimirescu informaţii despre zona de frontieră. După câteva zeci de minute, oamenii legii au interceptat cele două maşini la ieşirea din localitate. În timpul verificărilor, anchetatorii au stabilit că cei doi şoferi sunt cetăţeni bulgari iar în cele două autoturisme au fost găsite mai multe hărţi, obiecte de îmbrăcăminte cu înscrisuri arabe, file cu înscrisuri în limba arabă, documente emise de autorităţile din Germania, dar şi bani, respectiv 500 de euro si 135 de lei. Cei doi bărbaţi au fost duşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Băneasa pentru continuarea investigaţiilor.
PRINŞI LA GRANIŢĂ În baza informaţiilor obţinute, vineri dimineaţă, în jurul orei 09.00, poliţiştii de frontieră au reţinut doi bărbaţi care mergeau pe jos dinspre linia de frontieră cu Bulgaria spre localitatea Băneasa. În timpul verificărilor, cei doi au prezentat două cărţi de identitate bulgăreşti, însă la controlul amănunţit oamenii legii au descoperit că una dintre ele este falsă, iar cel care a prezentat-o este de fapt cetăţean sirian. Câteva ore mai târziu, într-o pădure din apropierea localităţii Băneasa, poliţiştii de frontieră au prins încă doi bărbaţi care au declarat că sunt cetăţeni sirieni. Ei au recunoscut că au trecut ilegal graniţa în România cu cei doi bărbaţi prinşi mai devreme şi că urmau să se întâlnească cu cei doi bulgari prinşi cu o zi în urmă la Tudor Vladimirescu.
FUGA SPRE VEST Din cercetările efectuate în acest caz, poliţiştii de frontieră au stabilit că membrii reţelei de traficanţi bulgari aduceau cetăţenii sirieni prin diferite rute, prin Grecia sau Turcia, în Bulgaria şi apoi îi cazau în Sofia câteva zile. Traficanţii îi transportau apoi pe migranţi în apropierea frontierei bulgaro-române, unde le indicau traseul pentru a trece ilegal frontiera, pe jos, fiind călăuziţi pe parcurs de unul din membrii reţelei. Din declaraţiile cetăţenilor sirieni a reieşit faptul că sumele solicitate de membrii reţelei, pentru ajungerea în Bulgaria, transport, cazare în Sofia, dar şi facilitarea ajungerii în Spaţiul Schengen prin procurarea de documente bulgăreşti false erau cuprinse între 1.000 şi 3.000 euro. Poliţiştii de frontieră au întocmit dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei celor trei cetăţeni sirieni, iar cetăţenilor bulgari, Yordanov T., Mohamed S. şi Mirchev A., pentru trafic de migranţi.