Procurorii DIICOT au destructurat joi un grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți, care beneficia de sprijinul a doi polițiști de frontieră, în cauză fiind efectuate opt percheziții domiciliare.
''La data de 25.08.2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu Direcția Generală Anticorupție, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare în vederea destructurării activității infracționale a unor persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că în cursul anului 2011 mai mulți suspecți au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetățeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia.
"Rețeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia — România — Ungaria — Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera", se precizează în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș.
Ulterior, după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei, membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locuri anterior studiate, unde erau debarcați, ei urmând să tranziteze frontiera pedestru.
De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.
"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către două cadre ale poliției de frontieră, (...) care au facilitat activitatea de trafic de migranți. Suspecții aveau rolul de a supraveghea operațiunile de îmbarcare a migranților în autoturisme, de la locația unde erau adăpostiți în municipiul Arad, și de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranți la un eventual control inopinat", precizează DIICOT.
La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara au fost aduse în vederea audierii opt persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul de specialitate al DGIPI, împreună cu Direcția Generală Anticorupție, al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.