Reţea privată de spioni în Afganistan şi Pakistan, coordonată de un oficial de la Pentagon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reţea privată de spioni în Afganistan şi Pakistan, coordonată de un oficial de la Pentagon

Externe 16 Martie 2010 / 00:00 356 accesări

O reţea de agenţi privaţi americani acţionează în Afganistan şi Pakistan, în operaţiuni de localizare şi eliminare a insurgenţilor, fiind coordonată de un oficial din cadrul Pentagonului, dezvăluie “New York Times”. Michael D. Furlong, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, a încheiat o serie de contracte cu firme de securitate private la care lucrează foşti agenţi CIA şi ai forţelor speciale, sub paravanul unui program de colectare de informaţii despre regiune. În schimb, firmele de pază se ocupă de localizarea insurgenţilor şi de planificarea operaţiunilor pentru eliminarea acestora, în Pakistan şi Afganistan. Deşi există indicii clare că CIA şi armata americană atacă membri al-Qaida cu ajutorul avioanelor fără pilot, unii oficiali americani şi-au exprimat preocuparea că Michael Furlong pare să fi organizat o reţea neoficială de spionaj. Legislaţia americană interzice angajarea unor firme private de securitate pentru operaţiuni de spionaj. Surse oficiale cred că reţeaua secretă organizată de Furlong este finanţată prin deturnarea unor fonduri de la un program care prevede strict colectarea de informaţii despre regiune.

În Afganistan, o familie a refuzat să primească “bani pătaţi de sânge” din partea Guvernului, pentru mai multe rude ucise într-un raid şi a promis că va comite atacuri sinucigaşe până când agresorii vor fi deferiţi justiţiei. Două femei însărcinate, o adolescentă, un poliţist şi fratele său au fost împuşcaţi mortal la 12 februarie, de către atacatori necunoscuţi. Opt bărbaţi au fost reţinuţi pe parcursul raidului asupra satului Khataba din provincia afgană Paktia, fiind eliberaţi ulterior. Un oficial american din Kabul a refuzat să dezvăluie ce forţă a fost implicată în atac, invocând “interese de securitate naţională şi strategică”. ONU a criticat agenţiile de informaţii din Afganistan deoarece au folosit grupări paramilitare pentru a comite “crime extrajudiciare”. Dacă forţa a fost controlată de Agenţia Centrală de Informaţii sau de serviciul de informaţii interne din Afganistan, nu va intra sub incidenţa noilor regulamente NATO privind limitarea raidurilor pe timp de noapte, care au intrat în vigoare la 23 ianuarie. Liderii locali au trimis familiei victimelor suma de 2.000 de dolari, sub forma unei despăbugiri pentru fiecare din cele cinci victime, după ce protestele au perturbat activitatea din oraşul Gardez, capitala provinciei Paktia. “Nu vreau bani. Vreau dreptate”, a afirmat liderul familiei, Haji Sharabuddin. “Membrii întregii familii nu mai vor să trăiască. Vom comite cu toţii atacuri sinucigaşe şi toată provincia ne va sprijini”, a adăugat el.

Oficiali din cadrul NATO au precizat că militarii au găsit femeile legate, cu căluşe în gură şi ucise. În comunicatul iniţial se precizase că “mai mulţi insurgenţi i-au atacat pe militari noaptea şi au fost ucişi”. “The Times” notează că deşi afirmaţiile membrilor familiei potrivit cărora nu au ripostat nu pot fi verificate din surse independente, între persoanele ucise nu se află insurgenţi. Rudele susţin că femeile au fost ucise în timpul raidului şi nu după acesta.

Taguri articol


12