Departamentul american de Stat a emis o avertizare de călătorie la nivel global, valabilă până la sfârşitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al reţelei teroriste al-Qaida, cetăţenii americani fiind îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă în timpul deplasărilor externe. Potrivit ziarului „The New York Times”, serviciile de spionaj americane au interceptat comunicaţii între lideri ai reţelei al-Qaida. Informaţiile sugerează că reţeaua al-Qaida şi organizaţiile afiliate continuă să pregătească atacuri teroriste atât în Orientul Mijlociu, cât şi în alte zone. Încă de vineri, SUA au anunţat pentru ziua de ieri închiderea a 25 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu, din cauza unor ameninţări specifice. Preşedintele Obama, a cerut luarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea cetăţenilor americani. „Preşedintele este ţinut la curent în legătură cu potenţialele ameninţări care provin din Peninsula Arabia”, a precizat un oficial american. Şi oficialii de la Londra au declarat că ambasada britanică din Yemen a fost închisă, ieri, din raţiuni de precauţie. De asemenea, ambasada Germaniei din Yemen este închisă două zile, începând de ieri. SUA au decis închiderea ambasadelor sau consulatelor din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iordania, Irak, Egipt, Arabia Saudită, Djibouti, Bangladesh, Qatar, Afganistan, Sudan, Kuwait, Bahrain, Oman, Mauritania, Yemen şi Libia.
Liderul reţelei teroriste al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, acuză SUA că au complotat cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, conform unei înregistrări audio difuzate pe site-uri islamiste. Pe 3 iulie, armata egipteană l-a demis pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, membru al mişcării Fraţii Musulmani, primul preşedinte ales democratic după înlăturarea lui Hosni Mubarak.
OBIECTIVE OCCIDENTALE Complotul terorist organizat de reţeaua al-Qaida, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează obiective occidentale, afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane. „Ideea este atacarea obiectivelor occidentale, nu doar a celor americane”, a explicat generalul Dempsey, precizând că ameninţarea este mai specifică decât cele anterioare.
Interpol suspectează al-Qaida de a fi implicată în evadările unor terorişti, mai ales în Irak, Libia şi Pakistan, şi a lansat de sâmbătă o alertă globală de securitate, solicitând vigilenţă sporită în cele 190 de state membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească. Interpol a decis să lanseze alerta după o serie de evadări din închisori în nouă state membre, printre care Irak, Libia şi Pakistan. Interpol aminteşte că luna august este o dată aniversară pentru mai multe atacuri teroriste violente în India, Rusia şi Indonezia. Această săptămână marchează cea de-a 15-a aniversare a atentatului împotriva SUA de la Nairobi şi Dar es Salaam, când 200 de persoane, majoritatea africani, au fost ucise şi alte 4.000 au fost rănite.
CRITICI RUSEŞTI Premierul rus, Dmitri Medvedev, a criticat ingerinţa Occidentului în afacerile interne ale anumitor regiuni, în special în Orientul Mijlociu, afirmând că „ţările occidentale se comportă ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Intervin, distrug totul în interior şi apoi nu ştiu ce să facă. Sunt uneori stupefiat de analiştii lor şi de lipsa de coerenţă a proiectelor lor. Primăvara Arabă ce a adus în bine? Libertate? Parţial. În majoritatea ţărilor au avut loc confruntări sângeroase, schimbări de regim şi tulburări permanente”. Medvedev a adăugat că, „adesea, Occidentul împinge popoare întregi către un punct de unde nu mai există întoarcere”.