Vă propunem o rețetă tradițională din Rusia - ciorbă de afumătură Soleanca - pe care o puteți mânca și în restaurantele cu specific moldovean sau basarabean. Aceasta se poate pregăti dintr-un singur tip de afumătură sau din mai multe și se acrește la final cu castraveți murați. Pentru 8 porții de ciorbă aveți nevoie de două cepe mijlocii, mezeluri, 3 morcovi mijlocii, 4 - 5 cartofi, 4 - 5 castraveţi muraţi, o lămâie şi jumătate, câteva măsline, o cană de roşii conservate sau bulion, borş acru şi verdeaţă. Pentru început tăiem ceapa mărunt şi o prăjim, iar când devine sticloasă adăugăm mezelurile tăiate în fâşii subţiri. Le lăsăm pe foc până se rumenesc, iar între timp tăiem în cubuleţe cartofii, morcovii rondele şi le punem la fiert. Când legumele sunt aproape fierte, luăm roşiile conservate şi o sită şi le frecăm cu o lingură deasupra castronului, pentru ca sucul să iasă din ele. În continuare adăugăm lămâia tăiată, castraveţii muraţi şi măslinele. La final adăugăm borş acru și presărăm verdeaţă deasupra.