Aproximativ 40% dintre femei se spală pe cap zilnic, dar în urma unui studiu s-a constatat că tot mai multe femei şi tot mai mulţi bărbaţi renunţă la şamponarea zilnică, în speranţa că părul va fi mai sănătos şi va avea un aspect plăcut. Această mişcare a început să adune adepţi, care uneori stau şi câteva săptămâni fără să se spele pe cap. Vedete ca Jessica Simpson şi Robert Pattinson sunt printre ei.
Atunci când au fost întrebaţi, cercetătorii au declarat că spălarea zilnică a părului nu este sub nicio formă necesară pentru o bună sănătate a scalpului şi a părului. Părul şi scalpul sunt două părţi ale corpului complet diferite, scalpul este partea vie, care trebuie să fie curăţată pentru a se menţine sănătoasă, iar părul este partea moartă, care se degradează dacă este spălat cu un şampon agresiv. Explicaţia constă în faptul că prin îndepărtarea straturilor de grăsimi sănătoase de pe firul de păr, prin şamponarea zilnică, părul devine mai puţin rezistent. În consecinţă, şamponul este bun pentru scalp, dar nu şi pentru păr. Specialiştii recomandă o pauză de o zi între şamponări. La spălare, curăţarea scalpului cu şampon trebuie să se facă cu grijă şi să se evite şamponarea lungimii părului pentru a evita deteriorarea acestuia.
Pentru persoanele cu părul gras care vor să ia o pauză de la şamponarea zilnică, specialiştii recomandă folosirea unui şampon pentru tipul lor de păr în zilele în care decid să îl spele. Cei care iau pauze mari între spălările pe cap trebuie să fie atenţi la sănătatea scalpului lor. Persoanele cu mătreaţă, de exemplu, trebuie să ştie că nespălându-se pe cap constant, vor înrăutăţi situaţia. Un alt efect negativ este stoparea creşterii părului. Dacă ajungeţi în extremă şi nu vă spălaţi părul timp de o săptămână, fire moarte de păr se vor aduna pe suprafaţa scalpului. Îndepărtarea părului mort poate stimula creşterea părului. În cazul persoanelor care au petrecut mult timp fără a se spăla pe cap, s-a constat că acestea nu au nevoie să se tundă.