Rețete străvechi: „Șalăul Doamna Casei” și „Pâine de migdale”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rețete străvechi: „Șalăul Doamna Casei” și „Pâine de migdale”

Culinar 03 Decembrie 2015 / 21:00 3961 accesări

„Șalăul Doamna Casei” și „Pâine de migdale” sunt două reţete foarte vechi, de peste 100 de ani, şi deosebit de apreciate la acea vreme, care au fost publicate în „Carte de bucătărie - 1.501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa, şi preluate de către jurnaliştii de la Agerpres. Vi le prezentăm şi noi, în toată minunata lor savoare.

„Șalăul Doamna Casei”

Toacă câte o lingură de ceapă și pătrunjel și subțiază în rotocoale 100 gr. ciuperci. Taie o pătlăgea roșie, după ce i-ai luat pielița și semințele o sfărâmi. Pune unt într-o cratiță, așază jumătate din zarzavaturi, apoi peștele, în sfârșit restul legumelor. Stropește cu un mare pahar de vin alb, presară două linguri de pesmet și adaugă bucățele de unt. Sărează și piperează. Pune cratița pe foc. Îndată ce a început fierberea, bagă la cuptor la foc tare și lasă să se gratineze până ce zeama a scăzut pe jumătate. Servește cu lămâie.

„Pâine de migdale”

500 gr. migdale dulci, 15 gr. migdale amare și 1 kg zahăr pisat. Curăță migdalele, pune-le pe rând în apă rece, apoi în piuliță și pisează-le bine până ce se fac alifie. Din când în când adaugă picături de apă rece ca să nu se unteze. Apoi adaugă zahărul trecut prin sită și amestecă până ce coca s-a întărit bine. Această prăjitură se conservă mult.

Taguri articol


12