Reţinere marca DNA, cu iz de abuz stalinist

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretar de stat ridicat din stradă

Reţinere marca DNA, cu iz de abuz stalinist

Eveniment 20 Februarie 2013 / 00:00 1869 accesări

REŢINERE Secretarul de stat constănţean Valentin Preda a fost ridicat, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), din faţa Ministerului Dezvoltării. Preda este secretar de stat la Ministerul Transporturilor din mai 2012, anterior el fiind, din ianuarie 2010, consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre. Pe tot parcursul zilei de ieri, procurorii DNA nu au oferit niciun motiv care să justifice demonstraţia de forţă. „Confirm că este o anchetă a procurorilor anticorupţie în care ar fi vizat Valentin Preda şi că până în prezent nu s-a luat nicio măsură preventivă faţă de acesta”, este singura poziţie oficială (extrem de nelămuritoare - n.r.) venită de la reprezentantul Biroului de presă al DNA, Gabriela Balaban. După doar câteva ore de la incident, premierul Victor Ponta anunţa că l-a demis pe Valentin Preda din postul de secretar de stat. Organizaţia PSD Constanţa, care l-a recomandat pe Valentin Preda pentru funcţia de secretar de stat, spune că acţiunea DNA a fost una abuzivă: „Reţinerea abuzivă a lui Valentin Preda, din faţa Ministerului Dezvoltării, practic din stradă, aminteşte de practicile poliţiei politice din Germania nazistă sau din Rusia lui Stalin, reţineri abuzive perpetuate de miliţia securistă a lui Traian Băsescu”.

SEMNE DE ÎNTREBARE Potrivit comunicatului, PSD Constanţa nu înţelege de ce Valentin Preda nu a fost chemat în mod civilizat la sediul DNA, având în vedere prezumţia de nevinovăţie de care trebuie să beneficieze orice cetăţean european. „PSD Constanţa protestează ferm în faţa unor astfel de practici abuzive şi solicită un răspuns urgent din partea DNA, a Ministerului Justiţiei, a Comisiei Juridice a Parlamentului României, a Comisiei de abuzuri din cadrul Parlamentului României, referitor la „motivaţia” pentru care Valentin Preda a fost ridicat în acest mod”, se mai arată în comunicat. Social democraţii constănţeni spun că Valentin Preda a reuşit în perioada mai-decembrie 2012 să deblocheze negocierile cu Comisia Europeană (CE) referitoare la proiecte ce prevedeau dezvoltarea traseului navigabil pe Dunăre. „Experţii CE au apreciat public experienţa lui Valentin Preda în domeniul naval, solicitând ca acesta să reprezinte în continuare România în negocierile cu CE. Tot în această perioadă, ministrul constănţean a reuşit deblocarea unor fonduri pentru multiple lucrări de infrastructură din România şi finalizarea lucrărilor la autostrada A2 pe tronsonul Cernavodă-Constanţa. PSD Constanţa nu se dezice de Valentin Preda şi îl susţine pe ministrul constănţean, cerând imperios respectarea legii şi prezentarea motivelor pentru care un tânăr ministru performant este desfiinţat în acest mod josnic şi abuziv”, se afirmă în comunicatul PSD Constanţa. Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a întrebat cum este posibil ca, într-o ţară europeană, până la ora 19.00, DNA să nu dea publicităţii motivele pentru care a ridicat din stradă pentru audieri nu doar un cetăţean, ci un demnitar. În cadrul aceleiaşi emisiuni, jurnalistul Radu Tudor a emis ipoteza că întreaga acţiune DNA este o ripostă politică la intenţia autorităţilor locale, susţinută şi de Valentin Preda, de a prelua pachetul majoritar de acţiuni în Portul Constanţa. Tudor a precizat că un argument în favoarea teoriei lui este că PDL nu a renunţat la ideea predării acestui pachet majoritar către o firmă străină dintr-o ţară care se opune aderării României la spaţiul Schengen - Olanda. Preşedintele CJC nu a negat afirmaţiile jurnalistului şi a reiterat intenţia autorităţilor locale şi judeţene din Constanţa de a administra porturile constănţene în interesul locuitorilor judeţului Constanţa, după modelul olandez Rotterdam.

ULTIMA ORĂ Valentin Preda a fost eliberat, aseară, după mai bine de 12 ore de audieri la DNA. Potrivit comunicatului DNA, în sarcina acestuia s-a reţinut deţinerea de documente clasificate, alături de Preda fiind audiat şi Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară angajat la DNA. În acelaşi comunicat se arată că, faţă de aceştia, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.



12