Reţineri în masă la UMC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alt scandal de corupţie în mediul universitar

Reţineri în masă la UMC

Eveniment 20 Septembrie 2013 / 00:00 11266 accesări

Scandalurile din învăţământul constănţean par să nu se sfârşească. După frauda de la Bac şi decapitarea Universităţii „Ovidius” pentru fapte de corupţie, în vizorul anchetatorilor a ajuns şi Universitatea Maritimă Constanţa (UMC). Ieri, la primele ore ale dimineţii, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, însoţiţi de mascaţii Jandarmeriei, au descins la sediul UMC, dar şi la domiciliile unor studenţi şi la locuinţa lectorului universitar Emilian Anatoli Costache. „Ancheta vizează anumiţi profesori de la universitate care au acordat unor studenţi note mari, deşi nu le meritau în funcţie de ceea ce ştiau. Argumentul pentru care au luat aceste note ar fi mita. A doua variantă care este în discuţie este înlocuirea studentului care trebuia să dea examen cu un alt personaj care poate să fie un student din alt an, un student din acelaşi an sau chiar un absolvent”, a declarat prorectorul UMC, prof univ. dr. ing. Cornel Panait. Timp de aproape zece ore, anchetatorii au verificat lucrările de examen din sesiunea iunie-iulie 2013 şi sesiunea de restanţe din septembrie 2013. De asemenea, oamenii legii au verificat cataloagele şi baza electronică de date pentru a vedea notele studenţilor şi eventualele înlocuiri ale unor note. Potrivit prorectorului UMC, 18 profesori au dat declaraţii în faţa anchetatorilor, în calitate de martori.

MITĂ ÎNTRE 100 - 1.000 DE EURO După-amiază, ancheta s-a mutat la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. „S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 20 de inculpaţi, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, a declarat procurorul de caz, Zarafina Puiu. Potrivit anchetatorilor, 17 studenţi, acuzaţi de cumpărare de influenţă, ar fi dat între 100 şi 1.000 de euro pentru promovarea examenelor. „Studenţii îşi scriau numele şi prenumele pe foaie, cerinţele subiectelor, şi apoi dădeau foaia goală, iar pentru asta primeau notă de promovare, respectiv 5”, a adăugat Zarafina Puiu. Alte două persoane, dintre care un student şi un absolvent al UMC, sunt acuzate că intermediau darea şi luarea de mită între studenţi şi profesor. Mai mult, una dintre ele s-ar fi prezentat la examene în locul mai multor studenţi.

AGENDE CU NUME ŞI BANI În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat de la domiciliul unuia dintre cei acuzaţi de trafic de influenţă 15.000 de euro, 3.000 de dolari, 20.000 de lei, ştampile, mai multe înscrisuri, dar şi agende în care erau trecute mai multe nume de studenţi şi sumele date de aceştia. De asemenea, din locuinţa lectorului Costache au fost ridicate mai multe lucrări goale pe care erau trecute doar numele studenţilor şi cerinţa subiectului de examen, un laptop şi 400 de euro.

13 PERSOANE REŢINUTE În urma audierilor, anchetatorii au reţinut, pe bază de ordonanţă, 13 persoane, dintre care 11 studenţi, absolventul UMC, dar şi pe lectorul Emilian Costache. Profesorul nu a dorit să dea nicio declaraţie în faţa procurorilor. În cursul zilei de astăzi, suspecţii vor fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Un incident ieşit din comun s-a petrecut, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Unul dintre suspecţi, care trebuia dus sub escortă la autospeciala Jandarmeriei, s-a întors din drum când i-a văzut pe jurnalişti. După câteva secunde, suspectul a ieşit din sediu, râzând în hohote, având faţa acoperită cu cagula unui jandarm. „Acea persoană care trebuia să dea declaraţii la Parchet le-a spus jandarmilor că nu vrea să i se vadă faţa şi să i se cunoască identitatea, deoarece nu este inculpat. În acest sens, i-a cerut subofiţerului care îl însoţea să-i împrumute cagula. Jandarmul nu avea voie să-i dea cagula, pentru că aceasta face parte din dotarea lui. Se va face o anchetă internă şi o comisie din cadrul inspectoratului va stabili natura sancţiunii. El riscă să primească de la avertisment până la mustrare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, maior Sorin Trancă.

Taguri articol


12