„Retorica apocaliptică“ a lui Trump la adresa Coreei de Nord nu convinge şi este contraproductivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analişti

„Retorica apocaliptică“ a lui Trump la adresa Coreei de Nord nu convinge şi este contraproductivă

Externe 20 Septembrie 2017 / 16:41 633 accesări
Joel Wit, cercetător la Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins:

Joel Wit, cercetător la Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins: "Trump este un „electron liber” și e greu de stabilit când este serios și când nu"

Retorica lui Trump, similară celei lui Kim Jong-un, dacă e să privim obiectiv povestea, şi amenințările cu „distrugerea totală” sunt contraproductive și dau apă la moară Phenianului, care își justifică ambițiile nucleare prin nevoia de a se apăra, afirmă analiști citați miercuri de AFP. Reamintim că, marţi, preşedintele SUA s-a dezlănţuit, într-un discurs susţinut la ONU, împotriva politicilor ofensive (la începutul lui septembrie un al șaselea test nuclear, iar săptămâna trecută a testat, în premieră, o rachetă care a survolat teritoriul Japoniei - n.r.) şi ameninţărilor directe pe care Phenianul le tot proferează de ceva timp.

Potrivit analiștilor citaţi de AFP, acest gen de retorică nu va reuși să descurajeze Phenianul de la concretizarea ambițiilor sale nucleare, ci dimpotrivă. Retorica belicoasă este "total neproductivă", a atras atenția Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internațională. În opinia sa, prin amenințările sale, Trump i-a pus mingea în brațe regimului lui Kim, care se va grăbi să arate pe postul național de televiziune nord-coreean dovada că Phenianul are nevoie de o forță de descurajare demnă de acest nume în fața a ceea ce consideră a fi agresiunea americană.

La rândul său, Joel Wit, cercetător la Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins, a subliniat că nu este sigur că Washingtonul este gata să plătească prețul uman al unui conflict, în pofida bravadelor. "Trump este un „electron liber” și e greu de stabilit când este serios și când nu", a menționat Wit.

SUA au 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a o apăra de Coreea de Nord, în condițiile în care războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu armistițiu și nu cu un tratat de pace. Fără a lua în calcul amenințarea nucleară, Coreea de Nord a instalat la granița tensionată dintre cele două Corei vaste forțe de artilerie, iar Seulul cu milioanele sale de locuitori stă sub spectrul unui atac convențional ori chiar chimic. Japonia, cu marile sale centre urbane, se află la rândul ei în bătaia rachetelor nord-coreene. Un atac american ar însemna riscul unor represalii cu consecințe catastrofale. "Nu există soluție militară, să fim serioși", a declarat Steve Bannon, fost consilier pe probleme strategice al lui Trump.

Și Phenianul consideră probabil că amenințările americane sunt vorbe-n vânt, a apreciat Joel Witt. "Bănuiesc că (nord-coreenii) se gândesc că se va adeveri că (Trump) este un „tigru de hârtie”".

Totuși, potrivit lui Jeung Young-tae, director de studii militare la Universitatea Dongyang din Coreea de Sud, afirmațiile lui Trump nu pot fi total desconsiderate ca fiind un bluf, având în vedere amenințarea crescândă pe care o reprezintă Coreea de Nord. Problema este care e linia roșie ce poate declanșa opțiunea militară, a notat Jeung. Deși ipoteza unui conflict nu este prea realistă, provocările persistente ale Coreei de Nord îngreunează acceptarea unui dialog de către Washington. "Rachetele balistice și programele de arme nucleare nord-coreene au devenit pur și simplu prea importante și prea amenințătoare ca să poată fi considerate simple elemente de schimb într-o negociere. În prezent, amenințarea este reală pentru mulți americani", a spus Jeung.

Mai mult, Trump a pus marți sub semnul întrebării și acordul nuclear cu Iranul, ceea ce ar putea înarma Phenianul cu convingerea că nu se poate avea încredere în SUA ca partener de negociere, a explicat Mira Rapp-Hooper, cercetătoare la Paul Tsai China Center al Yale Law School. Nu se știe, a remarcat ea pe Twitter, dacă retorica "apocaliptică" a liderului de la Casa Albă semnalează că acesta crede într-adevăr în eficiența unei acțiuni militare sau dacă este vorba de o strategie menită să convingă China să ia măsuri împotriva Phenianului, Beijingul fiind principalul aliat și partener economic al Phenianului.

Taguri articol


12