Retragere oficială din activitate pentru fostul boxer Ionuţ Gheorghe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Retragere oficială din activitate pentru fostul boxer Ionuţ Gheorghe

Sport 12 Septembrie 2013 / 00:00 4407 accesări

Duminică, între două finale ale turneului internaţional de box „Centura de Aur - Nicolae Linca”, desfăşurat săptămâna trecută la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, CS Farul Constanţa (director Ilie Floroiu) şi Asociaţia Judeţeană de Box (preşedinte Ilie Dascălu), în colaborare cu Federaţia Română de Box, au organizat retragerea oficială a lui Ionuţ Gheorghe, medaliat olimpic cu bronz la Atena, în 2004, şi multiplu medaliat la Campionatele Europene. Fostul pugilist, în vârstă de 29 de ani, a renunţat la box în toamna anului trecut, după ratarea calificării la Jocurile Olimpice din 2012 şi o tentativă nereuşită de a trece la profesionism.

În aplauzele publicului prezent la finalele „Centurii de Aur“, Ionuţ Gheorghe a primit un trofeu şi o diplomă din partea CS Farul, de la Ilie Floroiu, o cupă, o diplomă şi echipament sportiv din partea lui Claudiu Teliceanu, directorul DSTJ Constanţa, un trofeu din partea lui Ilie Dascălu, precum şi un trofeu din partea Federaţiei Române de Box, oferit de Marcelică Tudoriu, antrenor la CS Farul. La rândul său, Ilie Floroiu i-a oferit un trofeu şi antrenorului emerit Ilie Dascălu, care l-a pregătit pe Ionuţ în ultimii ani ai carierei.

„Pentru mine, Ionuţ Gheorghe înseamnă un copil al Constanţei, crescut de Mircea Iacob la clubul Mira Agigea, trecut apoi la clubul Farul. Îl consider un demn urmaş al lui Doroftei şi Vaştag. Astăzi, îţi mulţumim, Ionuţ, pentru ultima medalie olimpică a boxului românesc, bronzul de la Atena 2004, cu care ai intrat în istoria boxului”, a declarat Elena Frîncu, fost director al DSTJ Constanţa, în perioada în care Ionuţ era în activitate. „Regret foarte mult că s-a lăsat de sport, pentru că boxul românesc mai avea nevoie de el. Dar asta este viaţa, anii trec, iar acum îi urez mult succes în viaţa profesională şi în cea de familie”, a spus şi Ilie Floroiu. La rândul său, Ionuţ Gheorghe le-a mulţumit tuturor oamenilor de sport care i-au influenţat cariera, dar şi publicului constănţean iubitor de box, care l-a susţinut întotdeauna.

MIRCEA IACOB, ABSENT DE LA FESTIVITATE. Din păcate, de la ceremonie a lipsit tocmai omul care i-a marcat decisiv cariera lui Ionuţ Gheorghe. Mircea Iacob, fondatorul şi preşedintele Box Club Mira Agigea, a trecut de o importantă cumpănă a vieţii, fiind operat de curând la inimă: i-au fost montate trei by-pass-uri la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Constanţa. El a ieşit de curând din spital şi se simte mai bine. „Lui Mircea Iacob i se datorează ce a ajuns Ionuţ Gheorghe. A învăţat box şi s-a format la clubul Mira, a fost ajutat financiar şi premiat pentru performanţe, a fost sprijinit foarte mult şi cu şcoala...”, spunea Elena Frîncu în 2007, când sportivul s-a transferat de la Mira la Farul. În schimb, în sală a fost prezent Aurică Simionescu, antrenorul care l-a descoperit şi l-a crescut pe Ionuţ Gheorghe.

CARTE DE VIZITĂ. Născut pe 29 februarie 1984, Ionuţ Gheorghe s-a lansat în sportul cu mănuşi la Box Club Iacob Mira Agigea, fiind descoperit de antrenorul Aurel Simionescu şi susţinut de preşedintele Mircea Iacob. A trecut în 2007 la Farul Constanţa, unde a fost antrenat de Ilie Dascălu. Palmaresul său cuprinde, pe lângă bronzul olimpic din 2004, o medalie de bronz la Campionatele Europene din 2006 şi un titlu de campion al Uniunii Europene în 2007. A cucerit trei medalii pe plan internaţional şi înainte să treacă la seniorat: aur şi bronz european la cadeţi, bronz mondial la juniori. În perioada 1999-2011 a cucerit aproape în fiecare an câte un titlu naţional, la copii, cadeţi, juniori şi seniori, ba chiar şi două, în ultimul an de juniorat! A câştigat de mai multe ori tradiţionalul turneu „Centura de Aur”: în 2003 la categoria 60 kg, iar în perioada 2004-2007 la categoria 63,5 kg. A participat şi la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.



12