Retragerea cetăţeniei franceze pentru unii infractori ce ucid poliţişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Retragerea cetăţeniei franceze pentru unii infractori ce ucid poliţişti

Externe 01 Octombrie 2010 / 00:00 301 accesări

Adunarea Naţională franceză a votat, ieri, retragerea cetăţeniei pentru francezii naturalizaţi de mai puţin de zece ani şi condamnaţi pentru uciderea unor reprezentanţi ai autorităţii publice, o măsură cerută de preşedintele Sarkozy. Membrii Adunării Naţionale examinează de marţi proiectul de lege pe tema imigraţiei, ce prevede extinderea cazurilor de retragere a cetăţeniei franceze şi aplicarea măsurilor de expulzare a cetăţenilor UE care nu respectă condiţiile de şedere. Acest articol al proiectului de lege privind imigraţia suscită indignarea deputaţilor de stânga, dar şi a câtorva deputaţi de dreapta. Legea a fost adoptată prin vot public, cu 75 de voturi pentru şi 57 împotrivă dintr-un total de 577 de deputaţi, după trei ore de dezbatere.

Retragerea cetăţeniei pentru infractorii care ucid poliţişti este una dintre măsurile principale ale unui pachet privind consolidarea securităţii, decretat la mijlocul verii de preşedintele francez, în contextul expulzărilor foarte controversate ale unor etnici romi către România şi Bulgaria. De la sfârşitul lunii iulie, măsurile în domeniul securităţii promovate de Sarkozy au alimentat polemica, provocând reacţii violente de indignare, în Franţa, dar şi pe plan internaţional. Franţa riscă amenzi de milioane de euro din partea UE pentru expulzarea a mii de romi, după ce autorităţile de la Bruxelles au luat hotărârea de principiu de a lansa procedura de infringement, din cauza încălcării libertăţii de circulaţie.

Romii şi nomazii continuă să fie vizaţi de atitudini rasiste şi discriminare în toate domeniile sociale, în multe ţări europene, a declarat comisarul pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei (CoE), Thomas Hammarberg, care a subliniat că este timpul ca această situaţie să se schimbe. Acesta s-a exprimat la un seminar privind drepturile romilor, organizat joi, la Stockholm, de Asociaţia Educaţională a Muncitorilor. Thomas Hammarberg a explicat că, fără măsuri hotărâte în direcţia combaterii atitudinilor antirome, niciun program naţional sau regional nu poate avea succes în îmbunătăţirea situaţiei acestei comunităţi etnice în Europa. Comisarul a subliniat responsabilitatea majoră a politicienilor şi faptul că trebuie să evite acţiunile sau declaraţiile care alimentează intoleranţa şi extremismul.

De teama unor posibile sancţiuni, Guvernul ungar de centru-dreapta a anunţat că va crea în această lună o comisie pentru problema romilor. Totodată, oficialii maghiari vor să se asigure că fondurile destinate proiectelor care ajută săracii şi romii să aibă acces la studii şi locuri de muncă ajung unde trebuie. Prima sarcină va fi evaluarea măsurilor luate de Guvernul socialist anterior în acest domeniu. Oficiul de Audit al statului a calculat că 120 de miliarde de forinţi, circa 435 de milioane de euro, au fost acordaţi unor proiecte pentru romi timp de zece ani. O parte importantă a acestor fonduri a ajuns însă în alte părţi.

Taguri articol


12