Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

Externe 19 Octombrie 2013 / 00:00 326 accesări

România este pregătită să accepte un acord care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele sale aeriene situate în apropierea Mării Negre pentru a-şi retrage trupele din Afganistan, au declarat, joi, oficiali americani. Acest acord permite SUA, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan până în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante. Americanii folosesc în prezent baza Manas din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acesteia se încheie în iulie 2014, a precizat un responsabil american. În consecinţă, SUA vor să transfere activităţile acestei baze în România. Acordul cu Bucureştiul a fost discutat vineri, în cadrul unei întâlniri între secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său român, Mircea Duşa. ”Ultimele detalii sunt în curs de finalizare”, a subliniat un membru al Pentagonului, sub acoperirea anonimatului. ”Logistica retragerii americane din Afganistan este incredibil de complexă şi este o piesă-cheie din puzzle”, a apreciat acelaşi oficial american.

Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi, la întoarcerea din Afganistan către SUA. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere. Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial, în cazul unui acord: în prezent, aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas. Această bază a fost subiectul unor probleme, în ultimele luni, pentru americani, din cauza preţului locaţiei şi, mai ales, din cauza tulburărilor politice din Asia Centrală. Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele urmează să fie repatriate în SUA până la sfârşitul lui 2014.

AMBASADA GERMANIEI, ÎNCHISĂ Ministerul german al Afacerilor Externe a anunţat joi că ambasada sa la Kabul a fost închisă, dar a refuzat să precizeze dacă motivul deciziei l-au constituit ameninţările teroriste evocate de presă. ”Potrivit informaţiilor noastre, BND (serviciul secret german) a avertizat recent Ministerul Afacerilor Externe despre existenţa unui risc de atac terorist al islamiştilor la Kabul. Elementele ar fi serioase şi concrete”, a relatat cotidianul ”Die Welt”. Ziarul mai menţiona că ambasada este închisă de mai multe zile, ceea ce ministerul a refuzat să comenteze. Cu circa 4.000 de soldaţi desfăşuraţi în prezent în nordul ţării, în cadrul Forţei Internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF), Germania deţine al treilea contingent ca mărime, după SUA şi Marea Britanie, ceea ce face din ea o ţintă preferată pentru teroriştii islamişti talibani.

Un terorist-kamikaze s-a aruncat în aer, vineri, în faţa unei clădiri din Kabul în care locuiesc cetăţeni străini, anunţă Ministerul afgan de Interne. Primele elemente ale anchetei demonstrează că este vorba de un atac sinucigaş cu maşină-capcană. Nu se cunosc informaţii despre eventualele victime ale atacului.



12